Opa ook in hoger beroep vrijgesproken van misbruik

LELYSTAD • Za 4 december 2021 | 12:27 • Zaterdag 4 december 2021 | 12:27

Een 83-jarige man uit Lelystad is vrijdag ook in hoger beroep vrijgesproken van het misbruiken van zijn twee minderjarige kleindochters. Net als de advocaat van de opa zag het Openbaar Ministerie te weinig bewijs voor een veroordeling. Het gerechtshof in Leeuwarden sluit zich daar nu bij aan.

Volgens de meisjes, inmiddels zestien en achttien jaar oud, zouden ze tussen 2013 en 2017 meerdere keren seksueel zijn misbruikt door hun opa. Het OM eiste in 2020 bij de rechtbank in Lelystad een celstraf van drie jaar. De rechter sprak de man vrij, waarna justitie in hoger beroep ging. Maar bij nader inzien vindt de aanklager nu ook dat er te weinig op tafel ligt om de man te kunnen veroordelen.

Rapport doorslaggevend
Cruciaal is een rapport van een rechtspsycholoog die de verklaringen van de kleindochters heeft bestudeerd. Hij vindt ze niet betrouwbaar genoeg. Zo hebben de meisjes niet samenhangend en soms ook tegenstrijdig verklaard.

Verder heeft de politie volgens hem steken laten vallen bij het onderzoek. Agenten begonnen in een te laat stadium met de verhoren, hebben niet goed doorgevraagd bij vage antwoorden, stelden suggestieve vragen en hielden de meisjes geen alternatieve scenario's voor. Ook zouden beide kinderen rond de verhoren met hun moeder over de kwestie hebben gesproken. De moeder is inmiddels de ex-schoondochter van de bejaarde man. "Ook simpele zaken zijn niet gecheckt", moest het OM twee weken geleden bij de behandeling van de zaak bekennen.

Te veel twijfel
De advocaat-generaal, een officier van justitie in hoger beroep, vond de slachtofferverklaringen van de meisjes in het hof authentiek. "Maar als ik alles op een rij zet, ontbreekt bij mij de overtuiging", zei hij gelijk daarbij. Ook het hof in Leeuwarden laat vrijdag weten dat er te veel twijfel is voor een bewezenverklaring.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel