'Opvanglocatie voor asielzoekers op aantal punten verbeterd'

ALMERE • Wo 8 december 2021 | 14:51 • Woensdag 8 december 2021 | 14:51

De nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen in Almere is op een aantal punten verbeterd ten opzichte van de vorige. Dat zegt Vluchtelingwerk Nederland. "De kwaliteit is daar iets beter gelukkig", meldt woordvoerder Evita Bloemheuvel.

Vluchtelingen in de opvang hebben nu meer privacy, stelt Vluchtelingenwerk. Ook levert het voordeel op dat de opvang bij het bestaande azc ligt. Daar worden al activiteiten georganiseerd en is bepaalde basiszorg. Wel is in de opvang nog sprake van ondermaats sanitair, fel licht en gehorigheid.

Vluchtelingenwerk deed onderzoek naar 21 verschillende noodopvanglocaties in Nederland. Daaruit bleek dat de opvang in tenten en evenementenhallen onder de maat is. Op de vorige opvanglocatie in Almere werden vluchtelingen ook opvangen in tenten. Daar was de kwaliteit behoorlijk slecht, aldus Bloemheuvel. Zo viel de stroom uit, waardoor de ruimtes niet warm gehouden konden worden. "Heel veel mensen hadden het koud, sliepen zelfs onder drie dekens en konden nog steeds niet warm worden."

Een woordvoerder van het COA laat weten dat de nieuwe vluchtelingenopvang in Almere nu bestaat uit twee hallen. Volgende week donderdag wordt de derde geopend, waarna eind december de vierde volgt. In totaal kunnen daar maximaal zo'n 112 mensen verblijven.

Alternatieven
Vluchtelingenwerk ziet het liefst dat gemeenten in Nederland betere ruimtes aanbieden voor opvang, zoals leegstaande scholen en kantoorgebouwen, en dat de evenementenhallen en tenten niet meer worden gebruikt. "Aan de ene kant zijn we blij dat er plekken zijn, want het is treurig als mensen helemaal niet worden opgevangen. Voor het COA is het ook een hele uitdaging."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel