'Datacentrum levert 20 jaar gratis restwarmte'

ZEEWOLDE • Vr 10 december 2021 | 16:07 • Vrijdag 10 december 2021 | 16:07

Als de gemeente en provincie besluiten tot een warmtenet en een zogenoemd 'overdrachtstation', dan levert het geplande Meta-datacentrum in Zeewolde de komende twintig jaar gratis beschikbare restwarmte. Dat staat in een vrijdag vrijgegeven samenvatting van afspraken tussen Meta, de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland. Daarin staat ook dat het bedrijf zal investeren in de infrastructuur op en rond industrieterrein Trekkersveld.

Meta gaat op eigen terrein investeren in de voorzieningen om restwarmte te kunnen leveren, zo valt te lezen in de samenvatting. Wie de restwarmte wil afnemen, kan rekenen op een verlaging van de aansluitkosten. Die verlaging is mogelijk omdat Meta daarvoor een financiële bijdrage doet. Het terrein van het datacenter wordt 166 hectare groot met veel aandacht voor de natuur, zoals de biodiversiteit.

Meta betaalt kruising, bijdrage voor nieuwe infrastructuur
Het bedrijf zal ook geld steken in een verbetering van de kruising van de Gooiseweg met de Ganzenweg. Meta betaalt de aanpassingen voor een goede doorstroming van het verkeer van en naar het datacentrum en industrieterrein Trekkersveld, staat in de overeenkomst. Ook zal het bedrijf de kruising onderhouden.

Meta betaalt mee aan nieuwe infrastructuur om industrieterrein Trekkersveld en het datacentrum met elkaar te verbinden, valt verder te lezen in de samenvatting. Er komt in de Assemblageweg een brug over de Baardmeesvaart te liggen, vervolgens moeten er wegen en een fietspad volgen. Ook komt er een parallelweg langs de Baardmeesweg.

Gemeente en provincie dragen ook bij
De gemeente Zeewolde, provincie Flevoland en Meta hebben besloten om samen 20 megawatt piek aan zonne-energie op te wekken. Daarvan zal 13 megawatt piek "in beginsel" op het Meta-terrein worden gewonnen en 7 megawatt piek op het bedrijventerrein.

Vanwege het wegnemen van 35 hectare agrarisch landschap, zal de gemeente Zeewolde ter compensatie de Baardmeestocht verbreden. Dat is met Waterschap Zuiderzeeland afgesproken. Door de verbreding wordt het laatste gedeelte van vaarroute 'Blauwe Diamant' een feit, aldus de gemeente in de overeenkomst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel