Bewoners proberen opnieuw deel bos Pampushout te redden

ALMERE • Vr 17 december 2021 | 0:58 • Vrijdag 17 december 2021 | 0:58

Omwonenden van het bos Pampushout in Almere Poort zijn opnieuw in actie gekomen tegen plannen om woningen in het gebied te bouwen. In 2018 werd er ook al verzet gevoerd tegen woningen in het bos en werden er honderden handtekeningen ingezameld. Dat was echter niet genoeg om de plannen tegen te houden.

Wethouder Veeningen wist drie jaar geleden een meerderheid van de raad achter zich te scharen met het argument dat woningbouw in het gebied altijd al het plan was. Bovendien zei de wethouder dat de precieze invulling van het gebied nog open lag en met inspraak van omwonenden bepaald zou worden. Nadat het bestemmingsplan werd aangepast, werd het stil.

Plan opnieuw op tafel
Maar nu wordt er in de gemeenteraad verder over de plannen gesproken. Donderdag stond het plan voor de bouw van 850 woningen op de agenda van de Politieke Markt. Reden voor vier omwonenden om in te spreken. Ook is er opnieuw een petitie gestart die al meer dan 800 keer is getekend.

"Bouwen in dit bos zou echt dramatisch zijn", zegt buurtbewoner en inspreker Nico van Oers. "Ik denk dat er dan een stuk vernietigd wordt dat niet meer te herstellen is. Dat zou eeuwig zonde zijn."

'Stop ermee'
De bestaande bouwplannen zijn wel enigszins aangepast. Zo mogen de woningen bijvoorbeeld maximaal 12 meter hoog mogen worden en moet minimaal 50% van het gebied bos blijven. Buurtbewoners nemen hier geen genoegen mee en willen dat de woningbouw in het gebied helemaal van de agenda verdwijnt. Het argument dat woningbouw nu eenmaal altijd al in het bestemmingsplan stond is volgens hen niet meer vol te houden. Van Oers: "We hebben een enorme stikstofcrisis en nog een grotere klimaatcrisis, ontbossing heeft voor het grootste deel daar aan bijgedragen. Nederland heeft nog maar 11 procent bos. We moeten een grens trekken."

'Kun je geen bos meer noemen'
Andere insprekers benoemen nog dat door de bebouwing de helft van het bos verdwijnt en dat 'je wat er over blijft geen bos meer kunt noemen.' Terwijl het bos juist voor veel mensen erg belangrijk is en een rustpunt biedt, zeggen ze. Daarnaast struikelen insprekers over het feit dat van de 850 woningen maar 23 'betaalbare' woningen zouden zijn. "Almere wordt het Bloemendaal van de Flevopolder", zegt een van hen.

Onbetaalbaar
Verschillende fracties reageren op de insprekers. AP/OPA en Respect Almere vinden het onacceptabel dat minder dan 3 procent zou bestaan uit woningen die betaalbaar zijn voor middeninkomens. De PvdA liet donderdagochtend al weten meer goedkope woningen te willen. Het CDA sluit zich daar bij aan en vindt dat de bebouwing voor maximaal 20 procent moet bestaan uit (betaalbare) appartementen en dat er 100 ander betaalbare woningen moeten komen.

Bestaande bewoners Pampushout
Als laatste komt Jesse Luijendijk van Partij voor de Dieren aan de beurt. "Overal verdwijnen bomen, ze zijn te oud, ziek of gevaarlijk. Hoe is het zo ver gekomen?", vraagt hij zich af. "'De bestemming was altijd al wonen' wordt er elke keer gezegd. Maar het gebied wordt al bewoond, door allerlei dieren. Wat gaat het college voor deze bestaande bewoners doen?".

Omdat er niet genoeg tijd was voor alle fracties om aan het woord te komen zal er na het kerstreces verder over dit onderwerp worden gesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel