Hogere straf voor Almeerder die in 2005 grote diamantroof pleegde

ALMERE • Vr 17 december 2021 | 15:36 • Vrijdag 17 december 2021 | 15:36

Een 47-jarige Almeerder die in februari 2005 betrokken was bij een grote diamantroof op Schiphol heeft 9,5 jaar cel gekregen. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. De straf in de beroepszaak valt maar liefst 3,5 jaar hoger uit dan de celstraf die de rechter de Almeerder in 2019 oplegde en ook hoger dan de straf die het Openbaar Ministerie vorige maand eiste.

Twee medeverdachten van 47 en 57 uit Amsterdam en Nieuwegein kregen eveneens straffen van 9,5 jaar opgelegd. Een vierde verdachte moet 43 maanden de cel in. Ook deze straffen vielen allemaal hoger uit dan het oorspronkelijke vonnis. Het gerechtshof zegt de hogere straffen op te leggen omdat het om een zeer ernstige en uitzonderlijke overval en een eerdere poging daartoe ging. De overval had volgens het hof een grote impact op de maatschappij en op de slachtoffers. Er is planmatig gehandeld en de overval kon niet plaatsvinden zonder hulp ‘van binnenuit’.

Bij de spraakmakende roof werd voor bijna 72 miljoen dollar (nu ruim 63 miljoen euro) aan diamanten buitgemaakt, waarvan de daders in de buurt van Schiphol een deel ter waarde van zo'n 30 miljoen dollar achterlieten. De rest van de edelstenen is nooit teruggevonden.

De overval geldt als een van de omvangrijkste uit de Nederlandse geschiedenis en deed destijds veel stof opwaaien. De overvallers wisten tot twee keer toe in een periode van twee weken, in het bezit van vuurwapens, op het afgesloten en zwaarbeveiligde deel van de nationale luchthaven te komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel