Fractievoorzitter PvdA/GroenLinks:"Zo'n zware druk laat ik niet op me leggen"

ZEEWOLDE • Vr 17 december 2021 | 17:20 • Vrijdag 17 december 2021 | 17:20

Yvonne van Bruggen uit Zeewolde voelde een enorme druk op haar schouders. Alle ogen waren donderdagavond gericht op de fractievoorzitter van PvdA/GroenLinks in Zeewolde. De twee zetels van deze partij in de gemeenteraad waren doorslaggevend bij de uitkomst van de stemming over het Datacenter van Meta. Landelijk gezien wilden PvdA en GroenLinks dat de Zeewolder fractie tegen zou stemmen, het werd een ja.

Helemaal bijgekomen van een drukke avond is Yvonne van Bruggen vrijdagochtend nog niet. Haar telefoon staat roodgloeiend en de mailtjes stromen binnen. "Het is een hele bijzondere ervaring", vertelt de lokale fractievoorzitter. Wekenlang wordt ze bestookt met mailtjes en andere berichten. Niet alleen van bezorgde burgers, maar ook vanuit de PvdA- en GroenLinks fracties uit de Tweede Kamer. Volgens Van Bruggen zijn de landelijke politici de afgelopen weken pas wakker geschud over de situatie in haar dorp.

Van Bruggen kreeg het advies van de Tweede Kamerfracties van PvdA en GroenLinks om tegen te stemmen. Daar was ze erg verbaasd over. "Door nu te zeggen van 'daar gaan zij niet over, dat moeten wij eigenlijk bepalen.' Dan heb je boter op je hoofd. Je had zelf eerder beleid moeten vaststellen." Omdat het project in Zeewolde al twee jaar loopt, vindt Van Bruggen dat je niet ineens het hele project 'on hold' kan zetten. De politici in Den Haag zouden ruim de tijd hebben gehad om hier iets van te vinden. Volgens Van Bruggen werd haar antwoord door haar Haagse collega's niet begrepen.

"Zo'n zware druk laat ik niet op me leggen."

— Yvonne van Bruggen,fractievoorzitter PvdA-GroenLinks Zeewolde

'Landelijke nederlaag GroenLinks'
De landelijke druk vanuit GroenLinks op Van Bruggen werd alleen maar groter, vertelt ze. "Dit kan voor GroenLinks bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen leiden tot een landelijke nederlaag." Van Bruggen is erg verbaasd over deze reactie. Ze laat zich hier niet door leiden en blijft bij haar eigen standpunt. "Dan dicht je ons al wat toe! Zo'n zware druk laat ik niet op me leggen."

De lokale PvdA/GroenLinks fractie stemde gisteren voor. Met de nodige reacties vanuit politiek Den Haag tot gevolg. Volgens Van Bruggen komen de felste reacties uit de hoek van GroenLinks. Op twitter uitten GroenLinks-Kamerleden hun verbazing over fractievoorzitter Van Bruggen.Van Bruggen snapt de houding van de Kamerleden niet. Ze heeft dan ook één oproep aan haar collega's uit Den Haag. "Zoek wat meer je collega's op in het land. Die zitten daar, zijn heel erg bekend met de materie die daar speelt. Kom uit de ivoren toren in Den Haag en laat je zien. Ga in gesprek met elkaar."

Het partijkantoor van GroenLinks laat weten zich niet te herkennen in de druk die vanuit Den Haag op de lokale fractievoorzitter zou zijn gelegd. "Dit is niet hoe wij communiceren met onze lokale fracties"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel