Jaar lang tellen levert ruim 3200 soorten op in Nationaal Park Nieuw Land

FLEVOLAND • Do 6 januari 2022 | 18:47 • Donderdag 6 januari 2022 | 18:47

De telling van het aantal planten- en diersoorten in Nationaal Park Nieuw Land is een groot succes. Het park telt minstens 3205 verschillende soorten. Dat is volgens Staatsbosbeheer bijzonder voor een gebied dat nog maar vijftig jaar oud is en waarvan de bodem voornamelijk bestaat uit zeeklei.

Het afgelopen jaar, 2021, was door Staatsbosbeheer uitgeroepen tot 'Soortenjaar'. Doel was om minimaal 2021 soorten planten en dieren te identificeren. Dat is dus ruimschoots gelukt. Iedereen kon meedoen aan de telling door gebruik te maken van de app ObsIdentify. De gegevens komen vervolgens terecht op de website Waarneming.nl.

Flamingo's
Nationaal Park Nieuw Land is de verzamelnaam voor de Oostvaardersplassen, Marker Wadden en Lepelaarplassen. Op de Marker Wadden zijn afgelopen voorjaar bijvoorbeeld flamingo's aangetroffen.

Boswachter Hans-Erik Kuypers is blij met de hoeveelheid waarnemingen. De verwachting waren vooraf namelijk niet al te hoog gespannen. "De rijke zeeklei van de Flevopolder biedt weliswaar voedsel in overvloed, maar doorgaans minder variatie in soorten", zo vertelt Kuypers.

"Een paar soorten doen het extreem goed, maar laten vaak weinig ruimte voor andere planten. In Flevoland spreken we dan vaak van bio-massaliteit: veel van weinig. " Dat het getal van 2021 ruimschoots is overtroffen is volgens Kuypers een goed teken.

Stadsecoloog doet 1000+ meldingen
Meer dan 1000 waarnemingen zijn overigens gedaan door één persoon, de Almeerse stadsecoloog Ton Eggenhuizen. Hij was op oudejaarsdag nog bezig met het doorgeven van waarnemingen. "Je kunt ook voor de televisie gaan hangen, maar dit is mijn binge-watchen zegmaar."

Eggenhuizen heeft zich gericht op soorten die niet met het blote oog te zien zijn. Hij heeft micro-organismen geregistreerd die zich in de Lepelaarplassen bevinden. Het gaat dan om hele kleine organismen die bijvoorbeeld in het water leven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel