Deze maand besluit of bedrijf met gevaarlijke stoffen moet verhuizen

LELYSTAD • Do 13 januari 2022 | 12:22 • Donderdag 13 januari 2022 | 12:22

Aan het eind van deze maand wordt bekend wat er met het bedrijf Van Peperzeel uit Lelystad gaat gebeuren. Dat heeft de gemeente donderdag laten weten. In augustus vorig jaar maakte Omroep Flevoland bekend dat de inzamelaar van oude accu's, batterijen en metalen niet op de huidige locatie mag zitten, in verband met de gevaarlijke stoffen waarmee het bedrijf werkt.

Van Peperzeel zit sinds de oprichting in 2007 aan de James Wattlaan op bedrijventerrein Larserpoort. De gemeente Lelystad, de provincie Flevoland en de omgevingsdienst OFGV werkten daar volop aan mee.

Risico's
Maar er werd nooit rekening gehouden met het feit dat het hier om een zogenoemde Bevi gaat, dat staat voor Besluit externe veiligheid inrichtingen. Bij dit soort bedrijven moeten extra voorzorgsmaatregelen in acht worden genomen om risico's voor de omgeving te beperken. Bovendien mogen Bevi's zich niet overal vestigen. Bedrijventerrein Larserpoort is zo'n gebied waar een Bevi niet is toegestaan.

De gemeente Lelystad gaf daarom vorig jaar aan het onacceptabel te vinden wanneer Van Peperzeel nog lang op de huidige plek blijft zitten. Het bedrijf zou moeten verhuizen. Omdat directeur Van Peperzeel vindt dat de gemeente, de provincie en de omgevingsdienst forse steken hebben laten vallen, eist hij dan wel een schadevergoeding. De afgelopen maanden is hierover veelvuldig overleg geweest.

Opvallende mededeling gemeente
Opvallend genoeg meldde een woordvoerder van de gemeente half december dat verhuizing van het bedrijf nu niet aan de orde is, en dat er ook geen claim voor een schadevergoeding door de gemeente is ontvangen.

Hoe de vork nou precies in de steel zit, dat wordt naar verwachting eind deze maand bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel