OM eist opnieuw celstraf voor dronken veroorzaker kettingbotsing

ZEEWOLDE • Vr 14 januari 2022 | 18:37 • Vrijdag 14 januari 2022 | 18:37

De man die in 2021 veroordeeld werd voor het veroorzaken van een kettingbotsing bij Zeewolde terwijl hij dronken was, is in hoger beroep gegaan. De Zoetermeerder werd veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarnaast kreeg hij een rijontzegging van vier jaar. Hij was het daar niet mee eens en vroeg vrijdag om een lagere straf.

Het Openbaar Ministerie (OM) vond de eerder toegekende celstraf passend, en eiste die dus opnieuw tijdens het hoger beroep. Alleen zou de rijontzegging vijf in plaats van de opgelegde vier jaar moeten bedragen. "Alle ingrediënten voor deze maximale duur zijn aanwezig." Verder eiste de aanklager onder meer een alcoholverbod. De proeftijd zou twee jaar moeten zijn.

Vast staat dat de man op woensdag 4 maart 2020 met zijn busje te hard reed op de Ganzenweg (N302) tussen Lelystad en Harderwijk. Hij reed op het moment van de botsing 123 kilometer per uur. Daarvoor zou hij 152 kilometer per uur hebben geklokt. De maximumsnelheid op de weg is 100, en het was een drukke avondspits.

Vlak voor een rotonde ging het rond 17.00 uur mis. Volgens getuigen had de man al een aardige tijd ruzie met de bestuurder van een ander busje. De Zoetermeerder haalde het busje meerdere keren rechts in, zo ook voor de rotonde. Na deze laatste inhaalactie ging hij de linkerbaan weer op en kwam zo pal voor het andere busje. Vervolgens knalde hij op een stilstaande auto, die doorschoot tegen een andere auto. "Hij reed als een raket", verklaarde een getuige. Een van de slachtoffers liep een incomplete dwarslaesie op.

Man ontkent de ruzie
De man zelf beweert dat hij een 'inschattingsfout' heeft gemaakt en dat hij hooguit 'onvoorzichtig' was. Hij ontkende bij het gerechtshof dat hij aan het ruziën was met een andere weggebruiker. Weliswaar waren er ter hoogte van Lelystad Airport 'wat irritaties' over een inhaalactie van het andere busje, maar daar zou hij snel overheen zijn gestapt. "Ik ben een gentlemen. Geen verkeershufter." Hij was voor de rotonde 'goed en netjes' naar links gegaan omdat er voor hem een langzame vrachtwagen reed. De andere rijstrook zou sneller zijn gegaan.

Liters wodka
De Zoetermeerder had in de 24 uur voor de botsing twee liter wodka opgedronken, waarvan een halve liter vlak voordat hij instapte. Ook tijdens de rit pakte hij de fles erbij. De hoeveelheid alcohol in zijn bloed bleek uiteindelijk vier keer de toegestane waarde. De man vertelde vrijdag bij het hoger beroep in Leeuwarden dat hij al jaren alcoholist was. Hij zou vaker met drank op achter het stuur hebben gezeten bij zijn dagelijkse rit tussen een project in Lelystad en zijn woonplaats Zoetermeer. "Het is voor mij rustgevend." Naar eigen zeggen zou hij de negatieve effecten minder voelen dan anderen.

"Dikke middelvinger"
Bij de politie verklaarde hij over het drinken: "De mooie route door de bossen wordt in combinatie met de alcohol nog mooier." Hij verontschuldigde zich in het hof voor die uitspraak, maar de advocaat-generaal (de aanklager in het hoger beroep) reageerde fel. "Het is een dikke middelvinger naar andere weggebruikers en de verkeersregels."

De Zoetermeerder legde uit dat hij die dag snel naar huis moest vanwege een noodsituatie met zijn vrouw, die ook drankverslaafd was. Het OM gelooft dat niet. Voor een snellere route had hij de snelweg via Amsterdam moeten nemen, aldus de aanklager, in plaats van zijn pittoreske route. Door zijn ervaring met de Ganzenweg wist hij ook dat het op dat tijdstip druk zou zijn, stelde de advocaat-generaal. "Het was niet de vraag of het verkeerd zou gaan, maar wanneer en op welke plek."

Niet roekeloos gereden, zegt advocaat
De Zoetermeerder is inmiddels behandeld voor zijn alcoholprobleem. Ook zijn vrouw is geholpen, vertelde hij in Leeuwarden, maar "Helaas, gisteren is ze weer begonnen." Volgens zijn advocate valt de man alleen de hoge snelheid en met drank op rijden te verwijten. Voor de ruzie met het andere busje is volgens haar onvoldoende bewijs. Roekeloos rijden, het zwaarste verkeersmisdrijf, zou dus te ver gaan. Ook vindt ze een lagere straf passend omdat het alcoholgebruik een verslavingsstoornis zou zijn.

Het hof doet op 28 januari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel