Dronken man die ongeluk veroorzaakte moet van rechter de cel in

ZEEWOLDE • Wo 2 juni 2021 | 15:10 • Woensdag 2 juni 2021 | 15:10

De man die op 4 maart vorig jaar een ernstig ongeluk veroorzaakte bij Zeewolde is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Daarnaast moet hij voor vier jaar zijn rijbewijs inleveren. De 45-jarige man uit Zoetermeer was onder invloed van wodka en reed veel te hard.

De man reed op 4 maart 2020 in een busje buiten de bebouwde kom van Zeewolde. Op de zitting verklaarde hij dat hij zich ergerde aan het verkeersgedrag van een ander. Hij werd naar eigen zeggen ter hoogte van Lelystad Airport op een vreemde manier ingehaald. Als reactie daarop besloot hij de bestuurder van dat busje rechts in te halen. Hierbij haalt hij snelheden van 123 tot 152 km/u, terwijl 100 km/u is toegestaan. Vlak voor de rotonde aan de Ganzenweg haalde hij de bestuurder nóg een keer rechts in en voegde hij plotseling links in zodat hij vlak voor het busje kwam te rijden. Vervolgens knalde hij bovenop de auto die voor hem stilstond, die vervolgens weer doorschoot tegen een andere auto.

Wodka
Verschillende getuigen hebben het ongeluk zien gebeuren. Eén van hen verklaarde bij de politie dat zij zag hoe de bestuurders van de bestelbussen met elkaar aan het ruziën waren. Daarbij was het overduidelijk dat de dader per se de andere bestuurder voor wilde zijn. De man bekende dat hij in de 24 uur voorafgaand aan het ongeluk ongeveer 2 liter wodka had gedronken. Vlak voor het ongeluk had hij nog een halve liter gedronken tijdens het rijden. Naar eigen zeggen om te ontspannen en zich te amuseren tijdens de autorit naar huis. Op zitting verklaarde hij dat hij flink doorreed: ongeveer 140 km/u. Ook vertelt hij dat hij zijn snelheid niet minderde toen hij de rotonde naderde.

Straf
Volgens de rechtbank is in deze zaak sprake van roekeloos rijgedrag. De man reed veel te hard en was fors onder invloed van alcohol. Ook haalde hij meerdere keren rechts in, wisselde gevaarlijk van rijstrook en remde vlak voor een rotonde niet af, ondanks dat er auto’s stil stonden. In vergelijkbare zaken zijn onvoorwaardelijke gevangenisstraffen opgelegd van 2 jaar én een rijontzegging van 4 jaar. In deze zaak legt de rechtbank de man een gevangenisstraf op van 2 jaar waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.

Het voorwaardelijke deel wordt opgelegd zodat de man zich onder andere kan laten behandelen door verslavingszorg. Daarnaast mag hij 4 jaar lang niet autorijden en mag hij geen contact opnemen met één van de slachtoffers. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel