Liander: 'Stop met gunstige regeling zonnepanelen'

FLEVOLAND • Ma 17 januari 2022 | 22:06 • Maandag 17 januari 2022 | 22:06

Er komen onder meer in Flevoland veel te snel, te veel nieuwe zonnepanelen bij, aldus netbeheerder Liander. De gunstige regelingen die het aanschaffen van zonnepanelen mogelijk maken, moeten daarom sneller afgebouwd worden, zegt Liander tegen de NOS.

In Flevoland en vier andere provincies waar Liander werkt, heeft zo'n twintig procent van de huishoudens en bedrijven nu al zonnepanelen. "Op zonnige dagen pompen al die panelen stroom door de dunne kabeltjes in woonwijken", zegt een woordvoerder van Liander. "Daar is het net helemaal niet op ontworpen. Het past niet."

Het aantal installaties van zonnepanelen groeide in Flevoland in 2021 ten opzichte van 2020 met 23%, het vermogen van de zonnepanelen nam toe met 32%. Inmiddels leveren in Flevoland 43.199 woningen en 748 zonneparken en grote zonnedaken groene stroom aan het net van Liander.

De 'spanningspieken' kwamen afgelopen zomer onder meer voor in de Emmeloordse wijk Emmelhage. Gerard van der Deen heeft sinds maart 2021 zonnepanelen op het dak. De bewoner van Emmelhage hoopte per dag op honderd procent opbrengst, maar dat was tijdens de zomer slechts zestig procent door de spanningspieken. "Het begint meestal rond een uur of 12.30. De ene keer is het een uurtje, de andere keer tot 15.30-16.00 uur valt de stroom weg", zei hij destijds.

Om het doorbranden van kabels te voorkomen, schakelen beveiligingsmechanismes daarom steeds vaker zonnepanelen uit. Vooral in oude stadswijken en in poldergebieden zoals Noordoostpolder spelen deze problemen.

Inzetten op subsidie voor thuisbatterijen
Tegen de NOS verklaart een Liander-woordvoerder dat het aantal zonnepanelen enorm is toegenomen: "In het gebied van Liander kwamen er vorig jaar 124.000 woningen en kleine bedrijven met zonnepanelen bij. Consumenten worden enorm enthousiast door de regelingen die er zijn." Het gaat dan om de zogenoemde salderingsregeling, die zorgt voor een gunstig tarief voor teruglevering van de particulier opgewekte stroom. Die regeling moet volgens Liander nu sneller worden afgebouwd en de overheid zou met een andere subsidie moeten komen. De netbeheerder ziet graag dat de overheid inzet op een subsidie voor thuisbatterijen. Daarmee zou de eigen opgewekte zonnestroom thuis opgeslagen kunnen worden, zonder dat de stroom het net overbelast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel