Sloop buurthuis De Stiepe begint, dorpsbewoners nemen afscheid

RUTTEN • Wo 19 januari 2022 | 19:28 • Woensdag 19 januari 2022 | 19:28

Bewoners van Rutten kwamen woensdag nog één keer bijeen bij buurthuis De Stiepe, dat nu echt gesloopt gaat worden. Dat het gebouw tegen de vlakte gaat werd in september al aangekondigd, maar de sloop liep vertraging op omdat er asbest werd ontdekt.

De Stiepe is overbodig geworden door de komst van de multifunctionele accommodatie (MFA) Het Klavier. In dat gebouw zitten naast een dorpshuis ook twee scholen, een bibliotheek, een kinderopvang en de voetbalclub.

De dorpsbewoners haalden woensdag herinneringen op met oude foto's en krantenknipsels. De bijeenkomst was een idee van dorpsbewoner Lou Maas, die de sloop niet ongemerkt voorbij wilde laten gaan. "Ik zag op tv bij een andere provincie dat ze dit ook deden met het dorpshuis slopen", vertelt Maas. "Daar ging de sloopkogel er direct in na het verhaal. Dat vond ik wel leuk."

Carnaval, bruiloften en dorpsfeesten
In het dorpshuis liggen veel herinneringen voor de bewoners. "Het is echt de markante plaats in het dorp", vertelt een inwoner van Rutten. "Het is echt een centrale plaats waar heel veel is gebeurd." Een dorpsgenote sluit zich hierbij aan. "Het is toch wel een heel belangrijk middelpunt in het dorp. We hebben hier 42 jaar geleden feest gehad toen we trouwden, alle carnavalsdagen jaar op jaar, al met al hebben we hier wel heel wat liggen."

Een andere man snapt dat de sloop nodig is. "Laten we eerlijk wezen, het gebouw is ook wel echt op. Beetje versleten, en we hebben een mooi, nieuw MFA gekregen. Daar hebben we allemaal een hoop aan mogen doen. Dan mag het nu ook gesloopt worden denk ik."

Asbest
De sloop van het gebouw had in september al moeten beginnen. Door een aantal onverwachte tegenslagen is dit niet gebeurd, vertelt David Sinnema van bouwbedrijf Roos. "Het is vroeger gebouwd, en er zit nog wel wat asbest in. Op plekken waar je het niet verwacht. Dat houdt in dat je elke keer weer opnieuw een rapport moet schrijven."

Doordat het bouwbedrijf onlangs opnieuw asbest ontdekte, kon de sloop ook woensdag nog niet beginnen. Sinnema hoopt dat hij begin volgende week kan beginnen met het ontmantelen van De Stiepe.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel