Bron vogelgriep een raadsel voor kippenhouder

LELYSTAD • Zo 23 januari 2022 | 13:21 • Zondag 23 januari 2022 | 13:21

Het is een raadsel hoe het vogelgriepvirus is binnengekomen, zegt eigenaar Jan Knook van het biologische pluimveebedrijf Polder VIII in Lelystad. De ziekte werd er zaterdag geconstateerd en de ongeveer 24.000 kippen zijn inmiddels geruimd.

De eerste ziektegevallen waren in een deel van de stal waar we niet van buiten naar binnen gaan, stelt Knook. Hij heeft zich ook strikt gehouden aan de regels rond de ophokplicht die sinds eind oktober is ingesteld. Knook wil vanwege de emoties die de ruiming van zijn hennen oplevert verder de pers niet meer te woord staan. Op Facebook krijgt hij tientallen steunbetuigingen.

Ook de voorzitter Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, Bart-Jan Oplaat, heeft geen idee hoe het kan dat het virus ondanks alle maatregelen toch heeft toegeslagen. Er zijn wel recent in natuurgebied de Oostvaardersplassen wilde ganzen gevonden die aan vogelgriep zijn doodgegaan.

Oplaat verwacht niet dat er nog veel bedrijven getroffen zullen worden door vogelgriep, omdat de vogeltrek is afgelopen. Wageningen Bioveterinary Research onderzoekt volgens hem nog of er dit jaar meer besmettingen zijn. Recent is vastgesteld dat het vogelgriepvirus ook zoogdieren zoals vossen ziek maakt.

Vervoersverbod
In een straal van 10 kilometer rond het bedrijf is een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, verse eieren, mest en strooisel. De borden langs de wegen van het ruim 60 kilometer lange traject werden zondag geplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel