Topman Schiphol wil snel besluit over Lelystad Airport

LELYSTAD • Zo 23 januari 2022 | 14:57 • Zondag 23 januari 2022 | 14:57

Topman Dick Benschop van Schiphol wil dat er dit jaar een besluit wordt genomen over de opening van Lelystad Airport. "Ook over het wanneer en hoe", zei hij in het televisieprogramma WNL op Zondag. Benschop benadrukte dat de luchtvaartsector hard is geraakt door de coronacrisis en dat het aantal vluchten nog lang niet op het niveau is van voor de pandemie.

In het coalitieakkoord van het nieuwe kabinet staat ook dat er dit jaar een beslissing genomen moet worden over Lelystad Airport, dat al jaren klaar is om in gebruik te worden genomen. VVD, D66, CDA en ChristenUnie erkennen dat er rond de luchtvaart 'diverse uitdagingen' spelen op het gebied van stikstof, fijnstof, geluidsoverlast en de kwaliteit van de leefomgeving. Maar de partijen willen ook dat Nederland, mede door de sterke positie van Schiphol, voor grote bedrijven aantrekkelijk blijft.

"Tegelijk zijn er een paar randvoorwaarden voor de luchtvaart. Het is niet meer het oude verhaal van alleen maar groei", aldus Benschop. De invloed op de omgeving moet volgens hem 'zowel qua geluid als met andere uitstoot' worden verminderd. "Niet als belofte maar als feit." Daarnaast wijst hij erop dat de luchtvaartsector de uitstoot van CO2 moet verminderen. "Daar gaan we nu echt werk van maken. Voor mij is 2022 het jaar van de duurzaamheid", zei de topman van Schiphol.

In het vorige regeerakkoord was afgesproken dat Lelystad vakantievluchten gaat overnemen van Schiphol, dat daardoor meer ruimte krijgt zich te ontwikkelen als internationaal knooppunt. Daardoor wordt volgens Schiphol de verdeling van het vliegverkeer beter. De opening van Lelystad was door de coronacrisis al uitgesteld naar november vorig jaar en liep mede door de trage voortgang van de formatie verdere vertraging op.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel