Oud-bewoners Flevostate: "Je wilt allesbehalve daar zitten"

EMMELOORD • Ma 24 januari 2022 | 6:00 • Maandag 24 januari 2022 | 6:00

Een aantal oud-bewoners van jeugdzorginstelling Flevostate heeft felle kritiek op de directie. Volgens hen was er structureel te weinig begeleiding en werd met aangekaarte problemen zelden iets gedaan. De directeur van Flevostate noemt die beweringen 'absoluut onjuist'.

De douchecabine zat vol met schimmel, zorgmedewerkers sleurden kinderen wel eens door de gang en de begeleiding was soms dagen afwezig. Het zijn voorbeelden van gebeurtenissen waarover drie oud-bewoners van jeugdzorginstelling Flevostate vertellen. Zij meldden zich los van elkaar bij Omroep Flevoland naar aanleiding van het vernietigende rapport dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) naar buiten bracht. Alle drie hebben 24-uurszorg gekregen op de locaties van Flevostate in Emmeloord tussen 2017 en 2021.

"We voelden ons vergeten", vertelt Tom (18). Hij heeft een jaar in twee vestigingen van de jeugdzorginstelling in Emmeloord gewoond. "We waren regelmatig alleen zonder begeleiding", zegt hij. "Ook ben ik in de zomervakantie drie weken alleen gelaten als een test om te kijken of ik voor mijzelf kon zorgen. Maar welke idioot haalt het in zijn hoofd om een 17-jarige jongen alleen te laten zonder begeleiding in 24-uurszorg?" De directeur van Flevostate ontkent met klem dat er structureel of soms helemaal geen begeleiding aanwezig was. Ook werden jongeren niet bewust alleen gelaten. "Dit druist in tegen het beleid en de praktijk", aldus de directeur van Flevostate in een schriftelijke reactie.

Vasthouden
De drie oud-bewoners zeggen dat het personeel vaak jongeren stevig vastgreep. "Kinderen werden over de vloer gesleept naar hun kamers omdat ze niet wilden luisteren", zegt oud-bewoner Mandy (19) die ruim drie jaar in de zorginstelling in Emmeloord woonde: "Het was altijd chaos."

Dylan (16) zag dat regelmatig jongeren stevig werden vastgepakt. Dat gebeurde in de drie jaar dat hij er zat ook één of twee keer bij hemzelf. "Terwijl dat helemaal niet mag." Ook Mandy is twee keer 'gefixeerd'. De inspectie schrijft in haar rapport over Flevostate dat jongeren tegen de regels in te vaak stevig werden vastgegrepen. Dat is alleen in noodsituaties toegestaan. De directeur van Flevostate erkent dat zulke incidenten zich voordoen, maar herkent zich niet in het door de jongeren geschetste beeld.

"Ze zeiden dan 'dat gaan we doen, komt goed', maar er gebeurde daarna gewoon niets."

— Tom, oud-bewoner Flevostate

Tom zegt dat het voor de zorgverleners soms de enige manier was om situaties onder controle te krijgen. "Het was nodig, ze konden niet anders." Hij vertelt dat de politie meermaals langs moest komen, onder meer voor een jongen van 9 die onhandelbaar was. "Met dat soort jongeren hadden de begeleiders te maken. Dat is ook niet normaal."

In het rapport van de inspectie zegt een medewerker van de jeugdzorginstelling dat het merendeel van de jongeren eigenlijk niet op de juiste plek zit en te zwaar is voor de jeugdhulp die Flevostate kan bieden. "In veel gevallen betrof het jongeren die elders niet geplaatst konden worden", zegt de directeur van Flevostate in een schriftelijke reactie aan Omroep Flevoland. "Dit door wachtlijsten en/of ze konden door een onveilige thuissituatie ook niet terug naar huis. Binnen Flevostate wordt juist aan jongeren een kans geboden op een betere toekomst."

Met problemen die jongeren bij de directie aankaartten werd niets gedaan, vertelt Tom. "Ze zeiden dan 'dat gaan we doen, komt goed', maar er gebeurde daarna gewoon niets. Met 1 op de 100 dingen die we zeiden werd misschien iets gedaan." Dylan herkent dat beeld. "Er was geen gesprek mogelijk." De directeur van Flevostate is het daar niet mee eens. "Van een niet-transparante houding en het niet oplossen van kwesties is geen sprake geweest en wij nemen derhalve dan ook afstand van deze bewering."

Schimmel
De drie oud-bewoners zeggen allemaal dat de gebouwen waarin ze woonden in slechte staat verkeerde. Tom vertelt dat ze zelf het huis moesten klaarmaken voor hun intrek 'als zelfstandigheidstraining'. Toch was op sommige plekken de schimmel zo stevig in het huis getrokken dat daar niet tegenop te boenen viel. "Er was een douchebak met behoorlijke schimmel erin", vertelt Tom. "Daar heb ik met twee anderen acht, negen maanden in moeten douchen voordat het professioneel schoongemaakt werd. Al ging met elke douchebeurt wel steeds een beetje schimmel weg."

"Beweringen zijn absoluut onjuist"

— directeur Flevostate

De directeur van Flevostate benadrukt dat jongeren zelf verantwoordelijkheid dragen voor het netjes houden van hun kamer. "Met én zonder de hulp van de jongeren zelf wordt meer dan regelmatig opgeruimd. Net zoals in een thuissituatie." De locatie van Flevostate aan de Meldestraat waar regelmatig sprake was van overlast is inmiddels gesloten. De andere, kleinere vestiging in Emmeloord aan de Schiermonnikoog is open.

'Kutgevoel'
Dylan houdt aan zijn tijd bij Flevostate een 'kutgevoel' over. "Ik neem het de leiding kwalijk dat het daar zo slecht was." Mandy is blij dat ze niet meer in de jeugdzorginstelling woont, maar vond het 'vreselijk' om de jongere kinderen die daar woonden achter te moeten laten.

Tom kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn tijd daar. "Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad met andere jongeren, maar ik neem het de leiding wel kwalijk dat ze ons in de steek hebben gelaten. Je wilt allesbehalve daar terecht komen."

De inspectie houdt de situatie bij Flevostate in de gaten en oordeelt binnen drie maanden of meer maatregelen nodig zijn.

De namen van de oud-bewoners zijn op hun verzoek veranderd. Hun echte namen zijn bij de redactie bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel