Voormalige vuilstort Braambergen krijgt groot zonnepark

ALMERE • Di 1 februari 2022 | 21:24 • Dinsdag 1 februari 2022 | 21:24

HVC en Afvalzorg gaan samen een zonnepark aanleggen op de voormalige vuilstort Braambergen in Almere. Het zonnepark krijgt bijna 26.000 zonnepanelen en wordt tien hectare groot.

HVC en Afvalzorg hebben al ervaring in het aanleggen van zonneparken. Afvalzorg is eigenaar van voormalige stortplaatsen en HVC heeft de kennis die nodig is om zo'n park aan te leggen. De partijen hebben gezamenlijk al zonneparken aangelegd in Dordrecht, Middenmeer en Alkmaar. Ze werken hiervoor samen onder de naam 'Energiezorg'.

Voor het zonnepark Braambergen werkt Energiezorg samen met de gemeente Almere. De gemeente neemt de komende vijftien jaar de stroom van het park af voor eigen gebruik. Het opwekvermogen van de panelen op Braambergen is veertien megawattpiek. Omgerekend zou dat voldoende zijn voor de levering van stroom aan 4.500 huishoudens.

Mountainbikeroute blijft bestaan
Het zonnepark zal zo worden aangelegd op Braambergen dat de andere functies van het terrein niet in het gedrang komen. Op de voormalige vuilstort is een wijngaard aangelegd en er loopt een mountainbikeroute over het terrein.

Het zonnepark zal zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. Zo zal het park een fundering krijgen die is gemaakt van gerecyclede materialen. Die fundering betekent dat er niet in de stortplaats zelf hoeft te worden geboord.

Omwonenden kunnen participeren
Omwonenden van het project kunnen op termijn investeren in het zonnepark. Zodra de bouw is afgerond, starten de initiatiefnemers een participatietraject. De vorm van dat traject is nog in ontwikkeling.

De bouw van het zonnepark werd in oktober 2019 aangekondigd en zal in mei starten. Het park zal naar verwachting in oktober worden opgeleverd. Hoeveel de aanleg kost is niet bekendgemaakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel