18 maanden cel voor man die opa en kleinzoon doodreed op Larserdreef

LELYSTAD • Wo 2 februari 2022 | 13:17 • Woensdag 2 februari 2022 | 13:17

Een 29-jarige man is veroordeeld tot anderhalf jaar cel voor het veroorzaken van een dodelijk ongeluk op de Larserdreef in Lelystad. Ook heeft hij een rijontzegging van vier jaar gekregen. Het ongeluk gebeurde in november 2019. Een 67-jarige man en zijn 4-jarige kleinzoon kwamen bij het ongeluk om het leven. De toen 63-jarige vrouw van het oudste slachtoffer raakte zwaargewond.

Tijdens een eerdere rechtszaak werd verteld dat de man met bijna 140 kilometer per uur over de Larserdreef reed, twee keer zo hard als is toegestaan. Volgens de politie was de snelheid op het moment van de botsing ruim 100 kilometer per uur. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden twee jaar cel en een rijontzegging van vijf jaar.

De man was niet bij zijn veroordeling aanwezig. Wel was er veel familie van de slachtoffers in de rechtszaal. Het ongeluk op de Larserdreef had grote impact in Lelystad. Op de plaats waar het gebeurde werden bloemen en knuffels neergelegd. Ruim twee jaar later is bij de plek van het ongeluk nog altijd een herdenkingsplek.

Geen schijn van kans
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij bijna twee keer zo hard reed als is toegestaan, terwijl hij de Larserdreef goed kende en wist dat er meerdere zijstraten op uitkomen. Door de extreme snelheid hadden de slachtoffers geen schijn van kans om het ongeval te vermijden, zegt de rechter. Uit een reconstructie is gebleken dat het ongeval niet had plaatsgevonden als de man zich aan snelheidsregels had gehouden.

Tijdens een vorige zitting bleek dat de man eerder al een boete had gekregen voor te hard rijden. De politie signaleerde zijn witte Range Rover met 170 kilometer per uur op de vluchtstrook. De verdachte heeft daarvoor een boete gekregen, maar hij zei dat zijn ex toen achter het stuur zat.

Man werd veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeval
Persrechter Heleen Bos kan het zich voorstellen dat mensen dit een lage straf vinden. Volgens haar komt dit omdat de man veroordeeld wordt voor een verkeersongeval en niet voor bijvoorbeeld doodslag. "Bij het veroorzaken van een verkeersongeval is er geen sprake van opzet. Want iemand gaat niet in de auto zitten met de opzet om iemand anders dood te maken." Bij doodslag is er wel sprake van opzet. Omdat het over een verkeersongeluk gaat vallen de straffen lager uit.

Bij het ongeluk kwamen twee personen om het leven en raakte een vrouw zwaargewond. Dat er in totaal drie slachtoffers zijn, maakt voor de hoogte van de straf niet uit. "Het is niet zo dat als er sprake is van meer slachtoffers, dat de straf dan ook veel meer wordt verhoogd", legt persrechter Heleen Bos uit. De rechtbank kijk naar het totale plaatje van het ongeluk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel