Deskundigen moeten doorslag geven over schadevergoeding

NOORDOOSTPOLDER • Wo 9 februari 2022 | 22:48 • Woensdag 9 februari 2022 | 22:48

Onafhankelijke deskundigen moeten bepalen hoeveel schade 22 boeren uit Noordoostpolder bijna 20 jaar geleden hebben geleden door nalatigheid van het Waterschap Zuiderzeeland. Dat was woensdagmiddag de uitkomst van een rechtszitting in Lelystad.

De zaak draait om 2 juni 2003, toen er in korte tijd 100 millimeter regen viel bij Marknesse en Kraggenburg. Volgens de gedupeerde akkerbouwers en fruittelers liep het regenwater die dag niet goed weg, omdat er schotten in een duiker in de buurt zaten. Ze hadden het waterschap gewaarschuwd, maar volgens de agrariërs is er niks ondernomen. Met als gevolg overstroomde akkers, een mislukte oogst en vele tonnen schade.

In 2020 bepaalde het hof dat het waterschap een vergoeding moest betalen aan de boeren. Over de hoogte van die vergoeding ontstond onenigheid. Het waterschap twijfelde aan de taxatie die de telers direct na waterschade in 2003 hebben laten maken. Een taxateur van het Waterschap Zuiderzeeland die vorig jaar werd ingehuurd kwam uit op een lager bedrag.

Hoe moet het nu verder?
De rechtbank heeft woensdag voorlopig geoordeeld dat er twee teams van deskundigen opnieuw gaan berekenen welke schadevergoeding definitief betaald moet worden. De cijfers die daarvoor gebruikt moeten worden zijn voorlopig de gegevens uit de taxatierapporten uit 2003. Er is één team dat kijkt naar de schade voor de akkerbouwers, een ander team kijkt naar de gevolgen voor de fruittelers.

Over vier weken moet duidelijk zijn wie er in die teams plaatsnemen en welke vragen zij moeten onderzoeken. In beide teams zit in elk geval een expert die de schade al eerder namens de agrariërs taxeerde en een expert die dit voor het waterschap deed. Deze experts moeten nu zelf op zoek naar een onafhankelijke derde deskundige. De teams moeten vervolgens tot een vergoeding komen waarmee alle partijen instemmen.

Als de partijen er samen toch niet uitkomen dan zal de rechtbank met een tussenvonnis komen en zelf alsnog nieuwe experts inhuren. De rechter hoopt echter dat dit niet nodig is, omdat dit leidt tot nog meer vertraging. Tijdens de zitting werd verder duidelijk dat de voorschotten die het waterschap na de uitspraak in 2020 aan de agrariërs betaalde niet teruggevorderd gaan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel