Kwetsbare cliënten zeggen zorg op vanwege eigen bijdrage

ZEEWOLDE • Vr 11 februari 2022 | 6:53 • Vrijdag 11 februari 2022 | 6:53

Meerdere Zeewoldenaren stoppen met het afnemen van zorg via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) omdat ze sinds kort een eigen bijdrage moeten betalen. Voorheen nam de gemeente Zeewolde die eigen bijdrage voor cliënten met het allerlaagste inkomen voor haar rekening, maar die regeling is 1 januari stopgezet. Zeker zeventien cliënten geven aan het bedrag niet te kunnen betalen, twee cliënten zijn al gestopt.

In Zeewolde maken ongeveer 100 inwoners met een minimuminkomen gebruik van de Wmo. De gemeente was elk jaar 21.600 euro kwijt aan de eigen bijdrage voor deze groep.

"Ik vind het verschrikkelijk. Ik heb gewoon het idee dat ze niet willen of het mij niet gunnen dat ik ook zoiets heb", vertelt de 18-jarige Sandra uit Zeewolde, die haar zorg heeft opgezegd als gevolg van de eigen bijdrage. Sandra is niet haar echte naam. Ze wil onherkenbaar blijven uit angst dat de gemeente Zeewolde haar gaat aanpakken als ze zich uitspreekt. Ze is chronisch ziek en verliest door het opzeggen van de zorg haar ambulante ondersteuning en dagbesteding. "De dagbesteding was eigenlijk het belangrijkste voor mij wat ik had in de week. Dat was waar ik naar uit keek, wat mij een beetje mens deed voelen."

Bij zorggroep 's Heeren Loo hebben tot nu toe zeventien cliënten uit Zeewolde aangegeven dat ze hun zorg mogelijk op gaan zeggen vanwege de eigen bijdrage. De organisatie geeft in opdracht van de gemeente Zeewolde ambulante ondersteuning aan kwetsbare cliënten met een verstandelijke beperking. Het opzeggen van de zorg kan vergaande gevolgen hebben zegt Marie-Louise van Pagée van 's Heeren Loo. Van Pagée is ambulant medewerker in Zeewolde: "Een aantal zal echt overspoeld raken in het dagelijks leven. Het leven vinden ze nu al lastig. Laat staan dat je geen luisterend oor hebt en niet iemand die met jou gaat kijken op de korte en lange termijn wat je kunt doen. Ze komen alleen te staan. Er zullen er meer vereenzamen, op het slechte pad op gaan, huurachterstand krijgen, betalingsachterstanden."

"Sommigen zullen hun baan of dagbesteding verliezen"

— Marie-Louise van Pagée, 's Heeren Loo

Een deel van die cliënten zit ook bij de Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland, die aangeeft nog geen meldingen van zorgmijden te hebben ontvangen. De maandelijkse kosten voor de Wmo zijn per cliënt nu negentien euro, een bedrag dat volgens 's Heeren Loo en Sandra lastig te betalen is voor cliënten die onder of rond de bijstandsnorm zitten: "Als ik die 20 euro zou moeten betalen aan de gemeente en de Wmo dan zou ik bepaalde dingen niet meer kunnen doen, dan zou ik niks meer overhouden", vertelt Sandra. "Normaal houd ik 25 euro over in de maand om wat te kunnen doen. Als daar die 20 euro vanaf gaat dan kan ik geen nieuwe broek meer kopen, niet meer met een vriendin een kopje koffie drinken of naar mijn tante reizen. Ik zou niet meer weg kunnen."

Vergoeding stopgezet
De gemeente Zeewolde wil alleen in een korte reactie laten weten op de hoogte te zijn van de problemen en binnen maximaal drie weken met oplossingsmogelijkheden te komen. Vorig jaar maart besloot de gemeente dat minima de eigen bijdrage zelf moesten betalen met als argument dat de zorgkosten maximaal negentien euro zouden bedragen. Ook zouden er andere regelingen zijn waarmee de cliënten hun geld terug zouden kunnen krijgen. Maar dat is volgens 's Heeren Loo niet zeker: "Het is maar de vraag of men daarvoor in aanmerking komt, met alle gedoe en geregel van dien. En dan moet je dat maar weer net weten". Sandra geeft aan niet in aanmerking te komen voor een door de gemeente specifiek benoemde regeling, omdat ze nog niet oud genoeg is.

Een gemeente mag zelf bepalen of ze de Wmo eigen bijdrage voor minima vergoedt. In de rest van Nederland vergoeden 62 gemeenten de zorgkosten voor minima. De gemeenten Ermelo en Harderwijk, waarmee Zeewolde innig samenwerkt op het gebied van zorg, vergoeden de eigen bijdrage wel.

"Misschien moeten wij kritischer vragen stellen"

— Wenda Westerhuis, D66 Zeewolde

De gemeenteraad van Zeewolde stemde vorig jaar unaniem in met de wijziging, die onderdeel was van een groter zorgpakket. Tijdens de vergadering hebben raadsleden geen vragen gesteld over het voorstel om minima de Wmo eigen bijdrage zelf te laten betalen. Yvonne van Bruggen van PvdA/GroenLinks Zeewolde vindt niet dat ze kritischer had moeten zijn, omdat het college over het gehele zorgpakket had gezegd dat inwoners er niet op achteruit zouden gaan: "Dat is glashard gezegd. Als een college aangeeft van 'zo is het', dan moet je daar op kunnen vertrouwen". Ze is niet blij met het college nu ze hoort dat cliënten dreigen zorg te mijden: "Niet fraai, bepaald niet. Dus moet het college nu de kans krijgen het te herstellen. En ze hebben ook aangegeven dat te doen. En zo niet, dan komen wij eind deze maand met een motie daarvoor in de raadsvergadering."

Wenda Westerhuis van D66 Zeewolde denkt dat de raad niet helemaal goed is voorgelicht en wil nu snel een oplossing. Ze denkt nu ook dat raadsleden misschien meer hadden moeten doen: "Misschien moeten wij kritische vragen stellen. Maar ik heb ook al vaker aangegeven: op het gebied van het Sociaal Domein is er zo veel. Het is zo technisch. Soms moet je ook beter getraind worden in hoe je de juiste vragen moet stellen. Want als je een algemene vraag stelt naar wat er nog meer is krijg je misschien net niet de antwoorden die je dan nodig hebt. Dat maakt het Sociaal Domein ook heel complex om daar goed begrip op te krijgen."

Eerste betaling heeft plaatsgevonden
Ondertussen heeft de eerste maandbetaling net plaatsgevonden voor de groep kwetsbare cliënten. Volgens 's Heeren Loo moet er haast gemaakt worden met een oplossing, omdat de gevolgen bij langer wachten steeds groter zullen zijn: "Feit is wel: over een week of vier zal de volgende afgeschreven worden. Elke keer 19 euro eraf. Elke volgende zal pijnlijker zijn dan de eerste. Je krijgt eerst een tik, en dan nog een tik, en nog één. En je herstelt niet."

Dit is nieuws van de Lokale Omroep van Zeewolde, gemaakt door Maarten Groeneweg. Omroep Flevoland en de Lokale Omroep van Zeewolde werken dit jaar nauw samen om meer lokaal nieuws te brengen. Heb je een tip, mail dan naar maarten.groeneweg@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel