ABC-gebouw wordt locatie voor jongerenbroedplaats Spot 0320

LELYSTAD • Do 17 februari 2022 | 20:38 • Donderdag 17 februari 2022 | 20:38

Op de eerste verdieping van het ABC-gebouw in het winkelcentrum van Lelystad is de komende 2,5 jaar de creatieve jongerenbroedplaats Spot 0320 te vinden. Dat is te danken aan een budget uit de motiemarkt, dat dinsdag door de gemeenteraad is toegekend. En dankzij de bereidwilligheid van de vastgoedondernemer die het gebouw in het bezit heeft, waar ook winkels van Albert Heijn, Big Bazaar en C&A te vinden zijn.

"Hier zijn straks alle jongeren welkom die iets willen doen. Of het nou gaat om sporten, muziek maken, je verhaal vertellen of wat dan ook. Dit wordt een epicentrum voor de jeugd in Lelystad", zegt Jakob Stolk. Hij is één van de initiatiefnemers. Volgens hem staat creativiteit centraal. "Je komt hier niet om helemaal niets te doen. Maar dat kan ook koken met elkaar zijn, omdat we weten dat eventuele verschillen tussen jongeren en subculturen dan helemaal wegvallen: koken en eten met elkaar verbindt."

Voor de exploitatie van Spot 0320 werkt de organisatie samen met allerlei andere instellingen of organisaties uit Lelystad die iets met jongeren doen of hen willen bereiken. "In de creatieve ruimte geeft het ROC bijvoorbeeld een aantal dagdelen les. In het horecagedeelte werken we samen met ‘Waste to Succes’, een organisatie die zich inzet tegen voedselverspilling. Maar ook daar zijn verschillende onderwijsinstellingen uit Lelystad geïnteresseerd om praktijkkooklessen te geven. Verder zal in het sportgedeelte een sportondernemer een aantal dagdelen per week lessen geven. Als er geen lessen zijn, kunnen de jongeren gebruik maken van de apparaten."

Begroting rond
Door van de instellingen en organisaties die gebruikmaken van Spot 0320 bruikleenvergoeding te vragen, heeft de organisatie de begroting al vrijwel helemaal rond. "Maar er is nog ruimte hoor, als geïnteresseerde partijen hier iets met jongeren willen doen of hier iets voor hen willen organiseren", lacht Stolk. De 10.000 euro die er vanuit de motiemarkt beschikbaar is gekomen, is een mooie aanjaagsubsidie.

'Geen doorstart van URBN Village'
Op de motiemarkt werd Spot 0320 gepresenteerd als de doorstart van URBN Village, de culturele jongerenbroedplaats die eerst aan de Agorahof zat, maar dat is niet zo. "URBN Village bestaat nog steeds, al hebben ze nu geen eigen ruimte. Dit is iets anders. We hebben wel elementen van URBN Village meegenomen in Spot 0320, maar zij zijn meer echt van de talentontwikkeling en duiken daar die diepte in, om jongeren op weg te helpen naar een professioneel cultureel bestaan. Wij zijn er meer voor de breedte: jongeren kunnen hier terecht om te ontdekken wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn, waar hun passie ligt en daar met elkaar bij ons meer mee doen. Als ze daar dan verder in willen, kunnen we ze weer helpen naar andere organisaties in Lelystad, zoals Corneel, Kubus of URBN Village."

Over drie weken wordt officieel het huurcontract ondertekend en daarna gaan de jongeren aan de slag om de panden op te knappen en in te richten. Het is de bedoeling dat Spot 0320 zo snel mogelijk, ruim voor de zomer, open gaat.

Dit nieuws is afkomstig van verslaggever Kees Bakker. Hij richt zich dit jaar speciaal op nieuws uit Lelystad voor Omroep Flevoland en Radio Lelystad. Voor tips: kees.bakker@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel