Verbazing over onbereikbaarheid KNRM bij harde storm

LELYSTAD • Di 22 februari 2022 | 7:44 • Dinsdag 22 februari 2022 | 7:44

Politieke partijen in Lelystad reageren met grote verbazing op het nieuws dat de KNRM bij zeer slecht weer niet kan uitrukken. Het ponton dat het boothuis met de kade verbindt, is bij harde wind namelijk onbegaanbaar. Golven slaan eroverheen en de vrijwilligers lopen kans er vanaf te spoelen. Daardoor kon de Lelystadse reddingsmaatschappij bijvoorbeeld vrijdagavond tijdens storm Eunice niet in actie komen.

"Het is alsof er brand uitbreekt en de brandblusser in een kastje zit dat op slot gaat op het moment dat het brandalarm afgaat", zo merkt Sanne de Wilde van D66 op. "Wie heeft hier zitten slapen toen deze locatie is aangewezen?", vraagt Sjaak Kruis van GroenLinks zich hardop af. "Heeft de KNRM niet goed opgelet? Heeft de gemeente iets raars gedaan? Ik weet het niet."

Post Urk moest naar Lelystad varen
Wat de situatie van vrijdagavond extra pijnlijk maakt, is dat op steenworp afstand van het boothuis bij Bataviahaven een schip zonk. Doordat lopen over de pontons niet veilig was, konden de vrijwilligers niet bij hun survival suits en andere apparatuur komen. De KNRM uit Urk moest uitrukken om te hulp te schieten. De Urkers waren op dat moment al op het water, ze voerden een oefening uit.

Links: KNRM-boothuis Rechts: gezonken schip:

"Bizar dat er eigenlijk voor je neus een boot aan het zinken is en je dan mensen vanuit Urk moet laten komen voor de reddingsactie", zegt De Wilde van D66. Hij heeft inmiddels schriftelijke vragen aan het college van B en W gesteld. Over een oplossing wordt volgens de KNRM al twee jaar gesproken met de gemeente. D66 wil onder meer weten waarom het zo lang duurt. Sjaak Kruis van GroenLinks noemt de periode van twee jaar "idioot lang."

Recreatie en Marker Wadden
Ook Gemeente Belangen Lelystad heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld. De partij merkt op dat de reddingsmaatschappij in Lelystad als waterrecreatiestad onder alle omstandigheden haar werk moet kunnen verrichten.

De ChristenUnie wijst op de rol die de KNRM speelt bij calamiteiten bij de Marker Wadden. "Met de komst van Marker Wadden is het essentieel dat de KNRM kan uitrukken vanuit Lelystad. De brand die daar in 2020 plaatsvond heeft dat wel bewezen." Ook de PVV wil snel actie. "Dit moet absoluut voor het zomerreces geregeld zijn. En hoe sneller, hoe beter."

De VVD - met vijf zetels de grootste fractie in Lelystad - zegt erop te vertrouwen dat burgemeester Mieke Baltus de zaak 'correct oppakt'. "Voor zover het niet reeds in behandeling is", voegt fractievoorzitter Dennis Grimbergen daar nog aan toe.

Fred Wilcke van de InwonersPartij merkt op dat er een paar jaar geleden al geld is gereserveerd om de KNRM-locatie aan te passen "Ik/wij waren in de veronderstelling dat dit al gerealiseerd zou zijn. Nu blijkt dat dus niet zo te zijn. Het was dus al onderkend dat het aangepast moest worden." Wilcke noemt het vreemd dat dit nog niet gebeurd is. "Ik ben dan ook benieuwd wat hier de reden van is."

De loopbrug:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel