Waterpeil in IJsselmeer halve meter gestegen: 'Lastig om water af te voeren'

FLEVOLAND • Di 22 februari 2022 | 14:09 • Dinsdag 22 februari 2022 | 14:09

Het is lastig om het waterpeil in het IJsselmeer naar beneden te krijgen. De waterstand steeg afgelopen dagen ongeveer een halve meter. Dat zegt Deon Slagter van het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat in Lelystad.

Door de stormen en de hoeveelheid neerslag van de afgelopen dagen, wordt veel water aangevoerd naar het IJsselmeer. Het water komt onder meer uit de IJssel, de Vecht en alle gemalen die op het meer uitkomen. Daardoor ligt het peil net boven het Normaal Amsterdams Peil (NAP), terwijl het normaal gesproken 0,4 meter onder NAP ligt.

Slagter verwacht dat het waterpeil in het IJsselmeer de komende tijd nog hoog zal liggen, want het is lastig om het water af te voeren. Het overtollige water kan namelijk alleen worden geloosd via een aantal spuien in de Afsluitdijk. Dat lukt alleen als het waterpeil in het IJsselmeer hoger ligt dan in de Waddenzee. Maar dat is volgens Slagter al een aantal dagen niet het geval. Het waterpeil in de Waddenzee staat de komende tijd nog hoog vanwege een noordwestenwind. "Maar we doen er natuurlijk alles aan om het water zo snel mogelijk af te voeren", vertelt Slagter.

Droogte
Het watermanagementcentrum bereidt zich ook alvast voor op een periode van droogte, die er misschien aankomt. "Dat betekent dat we nu afvoeren wat nodig is, maar we proberen ook water vast te houden, zodat we in de zomer niet water te kort komen. Dus dat is de volgende uitdaging waar we voor staan", vertelt Slagter.

Het watermanagementcentrum houdt het waterpeil nauwlettend in de gaten en waarschuwt Rijkswaterstaat, de waterschappen, gemeenten en de veiligheidsregio's als er maatregelen nodig zijn. Dat gebeurt voor heel Nederland vanuit het kantoor op het Zuiderwagenplein in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel