Gemeente gaat voor 'crashpalen' in zee met andere stichting

NOORDOOSTPOLDER • Di 22 februari 2022 | 23:22 • Dinsdag 22 februari 2022 | 23:22

Stichting Canon de Noordoostpolder gaat de infoborden bij de zogenoemde 'crashpalen' in Noordoostpolder controleren en waar nodig vervangen. Daarmee stopt de samenwerking met Stichting Ongeland, meldt de gemeente Noordoostpolder. Ongeland leverde tot dusver de informatie bij de palen die aangeven waar een neergestort oorlogsvliegtuig ligt.

Een geschil over een neergestort Lancaster-vliegtuig ligt aan de basis van het besluit, laat de gemeente weten. Het toestel JA702 blijkt in de Tweede Wereldoorlog niet aan de Oosterringweg bij Marknesse, maar aan de Zuidermiddenweg bij Tollebeek te zijn neergestort. Dat blijkt uit onderzoek van Canon de Noordoostpolder.

Gemeente, Ongeland en Canon staan allemaal achter de onderzoeksconclusie dat JA702 in Tollebeek terecht is gekomen. Daarom worden crashpaal en infobord binnenkort naar de juiste locatie verplaatst. Toch blijft er een "geschil over de bijbehorende tekst" op het infobord. Het draait dan om de plek aan de Oosterringweg waar volgens stichting Ongeland "verschillende onderdelen" van het toestel terecht zouden zijn gekomen.

Omdat alle partijen er onderling niet uit kwamen is de samenwerking met Ongeland beëindigd, zegt de gemeente.

Ook veranderingen in Dronten
Eerder ontstond ook in Dronten onrust over fouten op crashpalen. De gemeente besloot om de informatie op de zestien markeringspunten - die overigens niet door stichting Ongeland zijn geplaatst - aan te passen en te corrigeren. Ook zijn de palen indien nodig op de juiste plek gezet. Burgemeester Gebben liet destijds weten dat hij verheugd is dat het geschil dat jarenlang duurde, is opgelost: "Ik ben blij dat de samenleving er uit is wat er op de palen moet staan. Hierover moet geen ruzie bestaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel