Crashpaal geplaatst voor neergeschoten Lancaster

TOLLEBEEK • Di 7 maart 2023 | 16:48 • Dinsdag 7 maart 2023 | 16:48

Aan de Zuidermiddenweg in Tollebeek is dinsdagmiddag een markeringspaal geplaatst voor een gecrashte bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Wethouder Toon van Steen onthulde samen met Egbert de Vos van Canon De Noordoostpolder het bijbehorende informatiepaneel over de crash.

In de buurt van de paal is de Lancaster JA702 neergekomen. De bommenwerper van de Royal Air Force werd in de avond 30 januari 1944 neergeschoten. In het toestel zaten zeven bemanningsleden, vijf van hen kwamen om het leven. Twee bemanningsleden overleefden de crash, zij zijn later in de oorlog krijgsgevangen gemaakt.

De crashpaal van de JA702 is een van de markeringen in Noordoostpolder die Stichting Canon de Noordoostpolder de afgelopen tijd heeft gecontroleerd. Sommige markeringspalen in de gemeente zouden op de verkeerde plek staan en foutieve informatie bevatten. De paal van de JA702 stond eerst bij Marknesse en is na onderzoek verplaatst naar Tollebeek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel