Stichting: 'Elf nieuwe crashpalen nodig, vijf staan op verkeerde plek'

NOORDOOSTPOLDER • Wo 14 september 2022 | 7:39 • Woensdag 14 september 2022 | 7:39

Op nog eens elf plekken in Noordoostpolder moet een markeringspaal komen te staan vanwege een aangetroffen oorlogsvliegtuig of een noodlanding van bemanningsleden. Ook moeten in totaal vijf huidige herkenningspunten worden verplaatst omdat die niet op de juiste plek staan. Dat zegt Canon de Noordoostpolder die zich bezighoudt met de 15 zogenoemde 'crashpalen' in Noordoostpolder.

De Canon baseert zich op Teunis Schuurman. Deze inwoner van het Overijsselse Vollenhove doet onderzoek naar vliegtuigwrakken. Schuurman ontdekte dat een neergestort Engels Lancaster-toestel niet aan de Oosterringweg in Marknesse maar aan de Zuidermiddenweg bij Tollebeek is neergestort. Volgens hem lagen nog eens vier vliegtuigwrakken op een andere plek dan waar de markeringspaal staat. Dat is in drie van de vier gevallen aan dezelfde weg, een vierde wrak lag een weg verderop, stelt de Canon. Egbert de Vos van de Canon vertelt in onze uitzending dat vijf palen niet op de juiste plek staan.

Nieuwe informatie
Volgens de stichting lagen op nog acht plekken in Noordoostpolder vliegtuigwrakken. Ook zijn op drie plaatsen paramilitairen omgekomen of geland zonder dat daar een markeringspaal voor is geplaatst, zegt Schuurman. Zo zijn in juni 1944 zes parachutisten geland nadat ze uit een Liberator-vliegtuig waren gesprongen ter hoogte van de huidige Mammouthweg in Kraggenburg. Daarnaast moet aan de Urkerweg tussen Tollebeek en Emmeloord een crashpaal komen. Daar is een Hampden-toestel neergestort. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er aan de Urkerweg is gebeurd, zegt Schuurman.

Herziening
De markeringspaal van de neergestorte Lancaster - de JA702 - komt dit najaar op de juiste plek aan de Zuidermiddenweg in Tollebeek te staan, is de bedoeling. Ook de andere palen die niet op de juiste plek staan moeten dan worden verplaatst. Tegelijkertijd moet de informatie op de drie bordjes zijn herzien. Over de verdere uitrol van crashpalen praat de Canon dit najaar met de gemeente Noordoostpolder. Die moet toestemming geven en bijdragen in de kosten.

De crashpalen in Noordoostpolder gingen in februari over van Stichting Ongeland naar Canon De Noordoostpolder. Daartoe besloot de gemeente Noordoostpolder nadat de meningen uiteenliepen over het infobordje bij de neergestorte JA702. Volgens Ongeland waren aan de Oosterringweg meerdere onderdelen van het toestel terechtgekomen en moest dat op het bordje komen te staan. Daar was de gemeente het niet mee eens. Die verbrak de samenwerking en ging met de Canon De Noordoostpolder in zee. Deze stichting gaat alle informatiebordjes herzien in een apart project.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel