Verontwaardiging bij ondernemers over werkwijze anti-ondermijningsactie

DRONTEN • Vr 25 februari 2022 | 7:23 • Vrijdag 25 februari 2022 | 7:23

De ondermijningscontrole deze week op industrieterrein Business Zone Delta in Dronten is bij een aantal ondernemers op het terrein niet in goede aarde gevallen. Op dinsdag en woensdag zijn in totaal 25 bedrijven bezocht, meldt de gemeente Dronten.

De controle had tot doel om meer inzicht te krijgen in de bedrijvigheid in de gemeente en mogelijke overtredingen van wet- en regelgeving. Eerder meldde burgemeester Jean Paul Gebben al dat ondermijningsacties vaker voor gaan komen. Criminelen maken bij ondermijning voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Hierdoor vervagen normen en neemt het gevoel van veiligheid en leefbaarheid af.

Tijdens de controles zijn diverse overtredingen geconstateerd. Bij één pand was de situatie volgens de gemeente Dronten zo ernstig dat de veiligheid van de aanwezige personen, het pand en de directe omgeving in het geding was. Verder is tijdens de controle geconstateerd dat er meerdere mensen aan het werk waren, die ook een uitkering ontvingen. Ondernemers waar geen problemen zijn geconstateerd bleven desondanks met een rare nasmaak in de mond zitten.

'Met vijftien man naar binnen'
De medewerkers van die bedrijven stonden soms raar te kijken toen de controles werden uitgevoerd. Nietsvermoedend zat Bram Koops van Pitstop Car Trading dinsdagmiddag aan de bar van zijn winkel om een auto te verkopen, toen er ineens allerlei auto’s voor de deur stonden. "Belastingdienst, Liander, handhaving, politie en douane: ze stonden allemaal voor de deur en kwamen met vijftien man binnenlopen."

Ondertussen ontving personeel van Pitstop Car Trading van mede-ondernemers berichten met de vraag of er een inval gaande was bij hen. "Zo veel manschappen stonden er." Collega René van Luytgaarden vult aan: "Vakantiemedewerkers van zestien en zeventien jaar kregen allerlei moeilijke vragen, terwijl die van toeten noch blazen weten."

"We zijn allemaal hardwerkende ondernemers en door dit soort acties lijken we wel criminelen."

— Bram Koops,Pitstop Car Trading

Koops kreeg tijdens de controle een brief met uitleg. Hij snapt de noodzaak en de reden van de controles, maar de manier waarop kan volgens hem wel anders. "Doe dan in ieder geval van tevoren een analyse voordat je zo op deze manier binnenvalt. Het is niet goed voor je onderneming als er zo veel auto's van deze instanties voor je deur staan. We zijn allemaal hardwerkende ondernemers en door dit soort acties lijken we wel criminelen."

'Dreigden deur te forceren'
Ook Niwad Peiman van Peiman Auto's kreeg bezoek. "Ineens stonden er allemaal auto's voor mijn deur. De controle heeft in totaal twee-en-een-half uur geduurd. Ik vond het wel vervelend, want er stond ineens twintig man binnen. Het is slecht voor mijn bedrijf, want mensen denken: 'wat is hier nu aan de hand', terwijl alles gewoon prima was."

Ondernemer Laurens Draeck was al in het buitenland toen hij werd gebeld: "Of ik de deur open kon doen. Nu was het verrassingseffect al weg, want ik heb ze dinsdag al de hele dag aan het werk gezien. Toen kwamen ze niet bij mij op bezoek."

Maar de volgende dag was het wel raak. "Ik zei dat ze vrijdag terug konden komen en dat dan de koffie klaar zou staan, maar ik moest meteen de deur opendoen. Op een gegeven moment gingen ze dreigen dat ze mijn deur zouden forceren, als die dicht zou blijven. Mijn broer is uit Enschede gekomen om de deur te openen. Binnen twintig minuten waren ze ook weer klaar, maar ik vind het niet kunnen dat ze dreigen om mijn deur open te breken."

Niet iedere ondernemer had last van het bezoek. Erik de Vries van King Autoservice kreeg de controleurs over de vloer. "Ze zijn twintig minuten binnen geweest. Of ik er problemen mee heb gehad? Nee hoor. Zij doen ook maar gewoon hun werk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel