Minister ziet geen belemmeringen voor Chinese overname Balk Shipyard

URK • Vr 25 februari 2022 | 9:51 • Vrijdag 25 februari 2022 | 9:51

Er zijn geen belemmeringen voor de overname van scheepswerf Balk Shipyard uit Urk door een Chinese investeringsmaatschappij. Dat schrijft minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat in antwoord op Kamervragen van het CDA. Die partij wilde onlangs het naadje van de kous weten van de aangekondigde overname van het Urker bedrijf door het Chinese Zhongying International.

Minister Adriaansens schrijft aan het CDA dat zij in beginsel positief is over de overname, omdat deze het mogelijk maakt dat de Urker werf kan groeien. Anders kon Balk Shipyard niet mee met de snelgroeiende concurrentie in de jachtenbranche.

Geen risico's voor nationale veiligheid
De overname door de Chinese investeringsmaatschappij hoeft niet verder getoetst te worden, volgens de minister. Balk levert of maakt namelijk geen 'sensitieve technologie' en is ook geen aanbieder van een vitaal maakproces. Daardoor zijn er geen risico's dat de nationale veiligheid in het gedrang komt door de investering van het Chinese bedrijf.

Ten slotte ziet de minister geen risico's dat de nieuwe eigenaar in de toekomst met de werkzaamheden van Urk weg wil gaan. "De buitendijkse haven geeft ondernemers zoals Balk Shipyard de gewenste ruimte om te groeien en te innoveren. Er is geen aanleiding te veronderstellen dat Balk Shipyard zijn activiteiten in Nederland vanwege de overname zou beëindigen", zo antwoordt ze het CDA.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel