Floriade: '26 landen doen mee, stijgt misschien nog tot 33'

ALMERE • Wo 2 maart 2022 | 10:21 • Woensdag 2 maart 2022 | 10:21

26 landen hebben definitief toegezegd naar de Floriade in Almere te komen. Dat laat de organisatie van het evenement weten. Met een aantal andere landen worden daarnaast 'afrondende gesprekken' gevoerd. De verwachting is dat er nog zeven deelnemers bijkomen. Het totaal komt dan op 33.

Tegelijkertijd maakt de Floriade bekend dat een drietal landen waar eerder nog op was gerekend, toch niet komt. Het gaat om Indonesië, Rusland, en Bhutan. In het verleden sprak de Floriade de verwachting uit dat er zo'n 40 internationale deelnemers zouden komen.

Indonesië komt toch niet
Vooral de afwezigheid van Indonesië is opvallend. Het land werd een jaar geleden aangekondigd als de eerste internationale deelnemer die met de bouw van een paviljoen zou beginnen. De ambassadeur van Indonesië werd door toenmalig burgemeester Franc Weerwind op het Floriadeterrein ontvangen voor de ondertekening van de samenwerking. Het land zou twee kavels op het terrein vullen.

De organisatie van het evenement laat weten dat Rusland al enige tijd terug is afgevallen. Dat het land niet op de Floriade aanwezig is, heeft geen direct verband met de Russische inval in Oekraïne.

Wie doen er mee?
Dit zijn de landen die hebben toegezegd: België, Benin, Bolivia, China, Comoren, Congo, Duitsland, Ecuador, Ethiopië, Frankrijk, Ghana, Italië, India, Japan, Jemen, Luxemburg, Nederland, Nepal, Sudan, Suriname, Thailand, Tsjaad, Turkije, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Korea.

Sommige landen delen een paviljoen
Niet alle 26 landen hebben straks een eigen paviljoen op het terrein. Een aantal voornamelijk kleinere staten zal te zien zijn in één gebouw. Dat is het zogeheten World Pavillion.

De Floriade laat weten dat de bouw van de landenpaviljoens op dit moment hard opschiet. Het blijft alsnog een race tegen de klok. "De afgelopen weken hebben de kaveloverdrachten plaatsgevonden van België, India, Luxemburg, Nepal, Thailand en Turkije." Deze week starten België, Italië en Nepal met de bouw van hun paviljoen.

Race tegen de klok
Om te zorgen dat de paviljoens er bij de opening van het evenement op 14 april ook daadwerkelijk staan, heeft de gemeente eerder besloten dat er begonnen mag worden met de bouwwerkzaamheden voordat de benodigde vergunningen er zijn. Als de paviljoens in gebruik worden genomen moet de vergunningsprocedure wel volledig zijn afgerond.

Japan is het eerste land dat het paviljoen inmiddels af heeft. Het gebouw heet de 'Satoyama Farm Garden'. Satoyama is de Japanse term voor een grenszone tussen de uitlopers van bergen en akkerbouw op het vlakke land. "Bezoekers zullen straks ontdekken dat de thema's van Satoyama nauw verwant zijn aan het thema Growing Green Cities", zo zegt de Floriade.

Naast landen zullen er straks ook verschillende nationale deelnemers zijn, waaronder uit de tuinbouwsector.

Het paviljoen van Japan:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel