De Trekvogel wordt geen gemeentelijk monument; pand kan worden gesloopt

ALMERE • Do 3 maart 2022 | 10:57 • Donderdag 3 maart 2022 | 10:57

Bezoekerscentrum De Trekvogel aan de Oostvaardersdiep in Almere kan worden gesloopt. De gemeente en de commissie Welstand & Erfgoed vinden het gebouw niet monumentwaardig en willen het daarom geen beschermde status geven. Maar: "de hoge cultuurhistorische waarde van De Trekvogel vraagt wel om een zorgvuldige omgang met de betekenis van het gebouw en de plek", aldus commissie Welstand & Erfgoed.

Eigenaar van het gebouw is stichting Het Flevo-landschap. De Trekvogel is het allereerste gebouw van Almere. Het staat op het werkeiland waarvandaan het droogleggen van Zuidelijk Flevoland begon. Het werd officieel geopend op 22 april 1964 en deed dienst als kantine voor arbeiders en pension voor ambtenaren.

Renoveren geen optie
De laatste tijd wordt het gebouw gebruikt als bezoekerscentrum voor de Oostvaarders- en Lepelaarsplassen. Het Flevo-landschap maakte vorig jaar bekend dat De Trekvogel aan vervanging toe is. Het gebouw is verouderd en bevat asbest. Renoveren was geen optie. Er moest een nieuw bezoekerscentrum komen dat past bij het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land waar de Oostvaarders- en Lepelaarsplassen bij horen.

De sloopplannen stuitten op veel verzet. Er werden handtekeningen ingezameld en ook Erfgoedvereniging Heemschut bemoeide zich ermee. Zij deden een officieel verzoek om van het gebouw een gemeentelijk monument te maken en dat verzoek is nu officieel afgewezen.

Bewaar historische overblijfselen
De gemeente adviseert Het Flevo-landschap wel om samen met erfgoedvereniging Heemschut en andere betrokkenen om tafel te gaan om de geschiedenis van De Trekvogel in het nieuwe gebouw terug te laten komen.

Daar sluit cultuurhistoricus Isabel van Lent zich bij aan. Zij maakte een waardebepaling van De Trekvogel. Dat stuk is ook meegenomen in de afweging van de gemeente om het pand niet als gemeentelijk monument aan te wijzen. "Bij herontwikkeling van het gebouw is het aan te bevelen om zoveel mogelijk 'relicten' te inventariseren en opnieuw te gebruiken. Denk aan het meubilair uit de tijd van de RIJP, maar ook ingebouwde kasten en 53 deuren. Dat is niet alleen duurzaam, maar daarmee kan ook een deel van de sfeer van De Trekvogel worden behouden."

Reactie Flevo-Landschap
Het Flevo-Landschap is van plan om aan de slag te gaan met het advies van de gemeente Almere. Woordvoerder Yvonne de Hilster laat weten dat er op de plek van De Trekvogel een gebouw moet komen dat past op en bij de locatie en dat het ook logisch is om daar de geschiedenis bij te betrekken. Er wordt ook geïnventariseerd welke meubels en details gebruikt kunnen worden in het nieuwe gebouw

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel