Stroomproblemen in Noordelijk Flevoland in voorjaar deels voorbij

FLEVOLAND • Vr 4 maart 2022 | 7:57 • Vrijdag 4 maart 2022 | 7:57

Met de uitbreiding van het elektriciteitsstation in Emmeloord zijn komend voorjaar veel stroomproblemen in Noordelijk Flevoland voorbij. Dat zegt netbeheerder Liander. Nieuwe grootverbruikers kunnen stroom gaan afnemen, bestaande grote ondernemingen kunnen extra elektriciteit krijgen. Ook kunnen nieuwe grootschalige zonneparken hun stroom gaan terugleveren als ze dat nu nog niet kunnen.

In Noordoostpolder en Urk hebben 128 grote bedrijven een zogenoemde 'transportbeperking' opgelegd gekregen. De grootverbruikers hebben wel een extra aansluiting op het net gekregen, maar kunnen nog niet het gewenste vermogen afnemen. Het gaat om 54 bedrijven die meer elektriciteit willen afnemen en om 74 bedrijven die juist het teveel aan opgewekte stroom willen terugleveren. Deze ondernemingen hebben een energievraag boven de 2 megavoltampère.

Andere planning voor stroom kleinere bedrijven
Voor kleinere bedrijven met een energievraag tot 2 megavoltampère geldt een andere planning. Zo kunnen MFA Het Klavier in Rutten en woonzorgcentrum De Hofstee op Urk in de zomer van 2023 worden aangesloten. Bij Het Klavier staat een tijdelijke LPG-tank omdat de warmtepompen niet volledig kunnen worden aangezet, bij De Hofstee draait een dieselaggregaat voor noodstroom.

Supermarkten, kantoren, scholen, maar ook eigenaren van kleinere zonneparken en -daken moeten nog wat langer geduld hebben. Als zij een nieuwe of extra aansluiting willen hebben, moeten ze nog tot medio 2024 wachten. Tot die tijd wordt er namelijk nog hard gewerkt aan het zogenoemde 'middenspanningsnet'.

Toch zijn er uitzonderingen, zegt Liander. "Iemand die een klein kantoor of winkel begint kan gewoon worden aangesloten. Een paar lampen en een kassa laten draaien lukt, maar dat hangt af van de zaak", zegt een woordvoerder.

Aggregaten op Urk
Ook bij meerdere bedrijven op Urk draaien momenteel dure aggregaten, zegt Bedrijvenkring Urk. "Ik kan zo geen namen noemen, maar ik weet dat ze er zijn", zegt voorzitter Louwe Kramer. Het metaalbedrijf Va-tec in Nagele neemt over twee maanden een dieselaggregaat in gebruik voor extra stroom.

Geesinknorba in Emmeloord denkt nog na over de plaatsing van een tijdelijke batterij bij de nieuwe bedrijfslocatie aan de Werktuigenweg. Daar kan een nieuwe loods -bestemd voor de reparatie van afvalwagens- niet in gebruik worden genomen vanwege stroomgebrek.

Voorrang voor De Munt
De gemeente Noordoostpolder heeft Liander gevraagd om industrieterrein De Munt in Emmeloord als eerste van extra stroom te voorzien. Daar is een nieuwe fase van het bedrijventerrein gepland. De netbeheerder zegt de wens te begrijpen en te kijken wat er mogelijk is in de planning. Volgens Liander lopen de ontwikkelingen van (nieuwe) bedrijven in Noordelijk Flevoland in de pas met de werkzaamheden aan het elektriciteitsnet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel