Vrijwilligers onderweg naar Polen om Oekraïners op te halen

ALMERE • Di 8 maart 2022 | 6:00 • Dinsdag 8 maart 2022 | 6:00

Vanuit Flevoland zijn veel initiatieven opgestart om de inwoners van Oekraïne te helpen. Zo zijn er inzamelingsacties, maar er zijn ook Flevolanders die zelf naar Polen gaan om daar hulp te bieden. Verslaggever Jaap van den Biesen is ook in Polen om verslag te doen van een aantal van die hulpacties.

"Eén van die acties die er uitspringt, is een initiatief van 8 Almeerders die met een aantal busjes gevuld met hulpgoederen op weg zijn naar Warschau", zegt Van den Biesen. "Ze brengen hulpgoederen op de heenweg naar Polen. En op de terugweg nemen zij 21 Oekraïense vluchtelingen mee naar Flevoland."

Goed voorbereid
Jaap van den Biesen volgt die Almeerders bij hun initiatief. "Ze hebben hun actie naar eigen zeggen goed voorbereid. Ze hebben contact met een kerk in Warschau. Die hebben hen gezegd aan welke hulpgoederen behoefte is. En die kerk selecteert voor hen een aantal vluchtelingen die zij mee terug naar Nederland kunnen nemen."

Initiatiefnemer van die hulpactie is Almeerder Robin Ras. Hij kon de beelden vanuit Oekraïne niet langer aanzien, vertelt hij geëmotioneerd: "Je zit voor die tv en je weet; dit is zo fout. Toen besloten we in actie te komen."

'Al duurt het een half jaar'
De Almeerders hebben van tevoren in hun omgeving een netwerk opgezet van mensen die bereid zijn om vluchtelingen voor langere tijd op te vangen. "We hebben mensen met een chalet naast hun huis en die zeggen, al duurt het een half jaar of langer, geen probleem voor ons. Die mensen krijgen onderdak."

De reportages over hulpacties zijn in de loop van de week te zien op Omroep Flevoland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel