Noodsituatie bij Oekraïense grens: reisorganisatie haalt kinderen op

DRONTEN • Zo 13 maart 2022 | 13:34 • Zondag 13 maart 2022 | 13:34

Een bus van Marion Reizen uit Dronten heeft dit weekend 34 mensen vanaf de Oekraïense grens naar Nederland gebracht. In de groep vluchtelingen zitten 20 kinderen. Het is de tweede keer deze maand dat het reisbureau een bus stuurt. Onze verslaggever Jaap van den Biesen is in Polen en reisde af naar het grensstadje Chelm, waar de bus in de nacht van vrijdag op zaterdag aankwam.

Tussen de grens met Oekraïne en het heuvelstadje Chelm liggen uitgestrekte velden over een afstand van zo'n 20 kilometer. Normaal wonen er rond de 60.000 mensen, maar sinds het uitbreken van de oorlog heeft het plaatsje er duizenden tijdelijke bewoners bijgekregen. En dat is overal te zien.

In de sporthal kunnen mensen rusten voordat ze verder reizen

Rond het treinstation is het een constant arriveren en vertrekken van tientallen kleine en grotere bussen. In de centrale sporthal van het stadje wordt niet meer gesport. "Er slapen hier nu al 300 mensen", zegt een Poolse soldaat achter een geïmproviseerde balie vrijdagavond. "We verwachten zo nog 150 gehandicapte kinderen". Er heerst een vreemde chaos. Geuren, geluiden, mensen; alles vermengt zich hier en prettig is het niet.

"En toen kwam die oorlog en vroegen ze om onze hulp voor de kinderen"

— Menno Braker, Marion Reizen

Vrijwilligerswerk
Het is de tweede keer deze maand dat de reisorganisatie uit Dronten en een kerkgemeenschap uit IJsselmuiden samenwerken om kinderen en een aantal ouders te vervoeren en een veilig onderkomen te bieden. Normaal doen de twee organisaties samen vrijwilligerswerk voor Oekraïeners in de regio. "En nu kwam die oorlog en vroegen ze om onze hulp voor de kinderen zodat die weg zijn en niet zien wat er met de oorlog allemaal gebeurt", vertelt Menno Braker van Marion Reizen.

In de Baptist Church verzorgen vrijwilligers en restaurants dagelijks twee warme maaltijden

In de Poolse plaats Chelm lijkt iedereen te zijn overgestapt op hulp bieden. Familiehotel Duet heeft haar deuren gesloten voor gasten. In plaats daarvan bieden ze dagelijks plek voor 60 vluchtelingen, all-inclusive en gratis. Het hotel draait op vrijwilligers en giften. "We blijven dit doen zolang als nodig en zolang als het kan", zegt eigenaresse Alicja Brozowska.

Nachtmerriescenario
Voor de groep kinderen die nu wordt opgehaald, is het die vrijdagnacht nog spannend waar ze zullen slapen. Lang hebben ze moeten wachten voordat ze de grens konden oversteken. De bus uit Dronten kan om veiligheidsredenen niet naar de grens komen en het blijft lang onduidelijk of er dan wel vervoer is naar Chelm. "Het nachtmerriescenario is dat ze bij de grens moeten slapen", zegt één van de begeleiders uit IJsselmuiden.

"Een groep reed deze week met veertien busjes zes keer naar Riga"

— Pastor Henryk Skrzypkowski, Baptist Church

Ook de Baptist Church in Chelm is van gedaante gewisseld. De kerkbanken staan opgestapeld in een hoek. "We hebben hier 100 bedden voor vluchtelingen en 50 bedden voor alle vrijwilligers", zegt pastor Henryk Skrzypkowski. Dat zijn mensen van buiten Chelm en de vele vrijwillige chauffeurs die mensen naar plekken in Polen en daarbuiten brengen. "Een groep jonge mannen met 14 busjes uit Riga [Letland, red.] is deze week al zes keer op en neer gereden."

Elke vierkante meter van de kerk wordt gebruikt

Met de kinderen en hun begeleiders komt het die nacht goed. Er is vervoer geregeld en ze kunnen terecht in de Baptist Church. De volgende ochtend rijdt de bus uit Dronten voor. De groep staat al klaar. Het is een paar graden onder nul en iedereen heeft een dikke muts op. In een paar minuten zijn ze ingestapt. "Kunnen jullie doorrijden?" vraagt de pastor vriendelijk. Achter de tourbus staan alweer twee busjes met andere bestemmingen te wachten.

Meer ritten gepland
"Ik heb zelf twee kleinkinderen en daar ben ik zuinig op", vertelt Braker vanuit Nederland. "En dan begrijp ik dat de vaders en moeders in de Oekraïne hun kinderen naar een veilig gebied willen helpen." De komende weken verwacht hij meer ritten te kunnen doen, dan in samenwerking met organisaties uit Dronten en in Biddinghuizen. Kerkgemeenschap De Hoeksteen uit IJsselmuiden is inmiddels een inzamelingsactie begonnen om de opvang te betalen.

LEES OOK: Groep Almeerders brengt Oekraïense vluchtelingen naar Nederland

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel