'Lelylijn zorgt voor veel minder extra woningen'

FLEVOLAND • Di 8 maart 2022 | 14:19 • Dinsdag 8 maart 2022 | 14:19

De aanleg van de Lelylijn zal in het beste geval zorgen voor 90.000 nieuwe woningen in de drie noordelijke provincies. De 220.000 woningen waar Groningen, Friesland en Drenthe van zijn uitgegaan, zijn 'zeer ambitieus'. Dat is de conclusie van een vervolgonderzoek naar de spoorlijn tussen Groningen en de Randstad.

De noordelijke provincies en Flevoland stelden vorig jaar dat de Lelylijn zou helpen om de woondruk in de Randstad te verminderen. Volgens het rapport 'Gezamenlijke analyse Deltaplan Noord-Nederland' is dat niet realistisch, meldt RTV Noord. "Uitgaande van actuele verhuistrends en de prognoses van woningtekorten zijn de aantallen in het Deltaplan zeer ambitieus te noemen."

Het aanvullende onderzoek is betaald door het Rijk en de regio. Het onderzoeksteam, waarin onder meer adviesbureau TwynstraGudde en ingenieursbureau Sweco zitten, vindt 25.000 tot 75.000 extra woningen een veilige schatting. Dat kan hooguit groeien naar 90.000 woningen, aldus het rapport.

Flinke investering
Ook vinden de onderzoekers het niet handig dat die woningbouw al moet gebeuren voordat de Lelylijn klaar is. Dat zal op zijn vroegst in 2035 zijn, maar ook dat noemen de onderzoekers ambitieus. Ze vinden 2040 realistischer. Verder voorzien ze dat er een flinke investering nodig zal zijn in de overige infrastructuur, zoals wegen en fietspaden. De verwachte Randstedelingen zullen zorgen voor meer autoverkeer in de noordelijke provincies en daarmee ook voor nieuwe verkeersknelpunten, voorspellen de onderzoekers.

Schiphol
De Lelylijn draagt wel bij aan een forse tijdwinst voor treinreizigers tussen Groningen en Schiphol, aldus het rapport. De reistijd wordt een halfuur korter. Ook zal de Lelylijn zorgen voor de vestiging van meer bedrijven in en rond Groningen en Heerenveen. De kosten van de aanleg van de Lelylijn worden geraamd op 5 tot 10 miljard euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel