Nog niet duidelijk waar Flevoland vluchtelingen gaat opvangen

FLEVOLAND • Di 8 maart 2022 | 22:48 • Dinsdag 8 maart 2022 | 22:48

Het is nog niet duidelijk waar Flevoland vluchtelingen uit Oekraïne gaat opvangen. Binnen enkele dagen moet er plek zijn voor duizend Oekraïners. De zes Flevolandse gemeenten zijn nog aan het zoeken naar geschikte opvanglocaties. Dat zegt voorzitter van de Veiligheidsregio Flevoland Ank Bijleveld, die ook waarnemend burgemeester van Almere is.

Volgens Bijleveld wordt er overal gezocht: "Het kan van alles zijn. Het kan in vakantieparken, het kan in leegstaande industriegebouwen, het kan in leegstaande scholen, het kan in caravans. Het moeten wel plekken zijn die minimaal zes maanden beschikbaar kunnen blijven. Want het kan niet zo zijn dat we iedere keer moeten wisselen. We kijken nu dus gewoon echt overal waar dat kan." De gemeenteraad van Lelystad heeft een motie aangenomen om zo snel mogelijk een opvanglocatie in te richten. daarbij wordt in eerste instantie gedacht aan het voormalige pand van de Scholengemeenschap Lelystad (SGL).

Nog geen locatie aangewezen
Het kabinet deed afgelopen vrijdag een dringend beroep op de 25 veiligheidsregio's in Nederland om met spoed vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Elke regio moet uiteindelijk 2000 mensen opnemen. Bijleveld zegt dat er in Flevoland binnen een week duizend plekken beschikbaar zijn. Daarna moeten de zes gemeenten dus nog eens duizend plaatsen zien te regelen. Staatssecretaris Eric van der Burg had gemeenten eind februari al opgeroepen opvangplekken te vinden. Tot dusverre is er nog geen enkele plek in Flevoland aangewezen.

Bijleveld: 'Geen opvang in AZC's'
Volgens Bijleveld worden Oekraïense vluchtelingen niet opgevangen op plekken als het AZC in Almere. Dat soort locaties zijn bedoeld voor asielzoekers. Vluchtelingen uit Oekraïne mogen in Nederland verblijven zonder asiel aan te vragen. Bijleveld: "We gaan er hier vanuit dat de Oekraïners die hiernaartoe komen eigenlijk allemaal weer terug willen. Daarom is er ook in Europees verband afgesproken dat ze nu minstens een jaar in welk land dan ook in Europa mogen blijven zonder dat daar een asielregistratie van hoeft te worden bijgehouden."

Om de opvang in goede banen te leiden gaan de gemeenten samenwerken met allerlei organisaties zoals Rode Kruis, Vluchtelingenwerk, kerken, onderwijs en volksgezondheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel