'Het oorspronkelijke idee van het kasteel gaat niet meer gebeuren'

ALMERE • Do 10 maart 2022 | 7:16 • Donderdag 10 maart 2022 | 7:16

Woningbouw op het kasteelterrein in Almere. Het mag nu niet vanwege het geldende bestemmingsplan, maar er zijn wel opnieuw plannen in die richting. Chris Jansen van de PVV in Almere vindt dat prima. "Het mooiste zou zijn als het oorspronkelijke idee gerealiseerd zou worden, maar dat gaat niet meer gebeuren. Dan is het goed om hier woningen te bouwen."

Het kasteel en de grond om het gebouw heen zijn niet van de gemeente maar van Gravin BV. Woordvoerder Jaap Kevelam zei eerder deze maand dat er wordt onderhandeld met een "serieuze partij" over de verkoop van de grond aan een projectontwikkelaar. Die gesprekken kunnen nog een aantal maanden duren. Gravin BV heeft altijd beweerd dat woningbouw een voorwaarde zou zijn om de grond rendabel te maken. De woordvoerder kon over eventuele plannen nog niks zeggen.

Ooit was het kasteel bedoeld als trouwlocatie, maar na twee jaar werd de bouw stilgelegd wegens financiële problemen. Gravin BV kocht het half afgebouwde gebouw in 2005, onder meer om woningen op het terrein te zetten. De gemeente Almere wees die plannen toen af, sindsdien is Gravin BV op zoek naar een andere koper.

'Je moet hier wat gaan doen'
Jansen: "Het is 20 jaar geleden dat hier voor het laatst iets is gebeurd. Heel veel Almeerders hebben het over de ruïne. Dat kan gewoon niet, je moet hier wat gaan doen. We zijn in heel Almere groen aan het opofferen om te bouwen, hier heb je een locatie dus doe dat dan ook." Na de verkiezingen zal hij daarom een voorstel indienen om het bestemmingsplan dat nog steeds alleen toerisme en recreatie toestaat te wijzigen, zodat woningbouw mogelijk wordt.

In 2008 was de gemeente tegen een bestemmingsplanwijziging. Of er nu wel een meerderheid van de gemeenteraad voor zal stemmen is de vraag. "We gaan het voorstel indienen en dan gaan we het merken," zegt Jansen daarover. "Ik denk dat de hoofdrolspelers uit die tijd allemaal zijn vertrokken, dus aan persoonlijke voorkeuren kan het niet liggen. We gaan de poging gewoon wagen."

Mooiste plek van Almere
Volgens Frits Huis, oud-wethouder en raadslid van Leefbaar Almere, moet de gemeente alleen instemmen als er echt goede plannen op tafel liggen. "In 2008 was het gewoon zakkenvullen voor de ontwikkelaar. Die had toegezegd: 'Als ik er een paar honderd woningen mag bouwen, dan wil ik het kasteel er ook wel bij doen.' Dat gaan we niet op de mooiste plek van Almere doen natuurlijk. Maar dat wil niet zeggen dat er geen mooi project mag komen waar ook woningen deel van uitmaken."

Er is nog wel een ander probleem wanneer woningbouw toegestaan zal worden rondom het kasteel. De grond is jaren geleden voor 10 gulden per vierkante meter verkocht, omdat er bij het kasteel onder meer publieke kasteeltuinen zouden worden gerealiseerd. Wanneer er woningen worden gebouwd is de grond ineens veel meer geld waard. Volgens Huis zou dat gecompenseerd kunnen worden door het kasteel 'iets voor de samenleving' te laten betekenen, bijvoorbeeld op onderwijskundig vlak. Dat zou de gemeente volgens Huis in het bestemmingsplan kunnen opnemen. Huis zelf zal daar niet meer veel invloed op hebben omdat hij opstapt als raadslid.

Slechte staat
Of het kasteel zelf in nieuwe plannen van de ontwikkelaar overeind blijft is nog wel de vraag. In 2006 zou het kasteel al in slechte staat zijn geweest. Huis weet niet wat de staat is van het kasteel, maar als hij er nog iets over te zeggen heeft zou hij alleen met plannen akkoord gaan als het kasteel het middelpunt blijft. "Alleen woningbouw zou ik wel heel triest vinden."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel