Minister: eind dit jaar meer duidelijkheid over versnelde woningbouw

FLEVOLAND • Vr 11 maart 2022 | 17:10 • Vrijdag 11 maart 2022 | 17:10

Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening maakt eind dit jaar bekend waar in Flevoland meer huizen gebouwd moeten worden. Vrijdagmiddag presenteerde hij de Nationale Woon- en Bouwagenda en het programma Woningbouw. Deze plannen moeten zorgen voor een hoger tempo van de woningbouw in Nederland. Ook moet de kwaliteit en betaalbaarheid van de huizen gewaarborgd zijn.

Het Rijk wil de regie nemen zodat er prestatieafspraken gemaakt kunnen worden met provincies, gemeenten, corporaties en marktpartijen. Dit moet er voor zorgen dat inwoners van het land betaalbaar en goed kunnen wonen. Nationale doelen worden omgezet in provinciale taakstellingen, regionale woondeals en lokale prestatieafspraken. Deze zijn niet vrijblijvend. Welke sancties de minister wil opleggen aan partijen die zich niet aan de opdracht houden, is niet bekendgemaakt

De Nationale Woon- en Bouwagenda wordt de komende maanden verder uitgewerkt. Na gesprekken met de verschillende partijen moet voor het eind van het jaar voor iedere regio duidelijk zijn wat de opdracht gaat worden. Flevoland heeft als doelstelling om 130.000 woningen versneld te bouwen. Landelijk gaat het om de bouw van 900.000 woningen tot en met 2030.

Minister de Jonge zegt over het versnelde woningbouwprogramma: "Het woningtekort is groot, te groot. En huizen zijn duur, mensen met een laag of middeninkomen vallen nu te vaak buiten de boot. Als we wonen overlaten aan het vrije spel der krachten, geldt het recht van de sterkste en raken mensen in de knel. Een plek om te wonen is een grondrecht, maar de laatste jaren voor te veel mensen een nauwelijks bereikbaar voorrecht geworden. Daar moet met deze met deze brede woon- en bouwagenda verandering in komen. Volkshuisvesting is terug van weggeweest."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel