Voormalig ziekenhuis wordt ingericht voor opvang 100 vluchtelingen uit Oekraïne

EMMELOORD • Ma 14 maart 2022 | 17:32 • Maandag 14 maart 2022 | 17:32

De gemeente Noordoostpolder wil 100 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in het Dokter Jansencentrum in Emmeloord. Twee verdiepingen van het voormalige ziekenhuis worden voorbereid. Dat is naar verwachting eind deze week of begin volgende week klaar. De gemeente heeft de gemeenteraad hierover maandagmiddag geïnformeerd.

Het kabinet deed begin deze maand een dringend beroep op de 25 veiligheidsregio's in Nederland om met spoed vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Elke regio moet uiteindelijk 2000 mensen opnemen. Per gemeente moet gekeken worden wat geschikte locaties zijn voor de opvang en hoe dit georganiseerd moet worden.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Noordoostpolder nog geen concreet verzoek heeft gekregen voor de opvang van vluchtelingen. ''Maar we zijn de locatie wel aan het voorbereiden voor het geval het verzoek wel komt, zodat we op dat moment aan het verzoek kunnen voldoen.''

De gemeente is nog niet op zoek naar andere locaties. ''Als de vraag groter wordt zullen we ongetwijfeld ook andere locaties onderzoeken, maar dat is nog niet aan de orde.''

Eerste concrete locatie in Flevoland
De locatie in Emmeloord is de eerste locatie die bekend is binnen Flevoland. De locaties in Almere worden binnenkort bekendgemaakt zei wethouder Froukje de Jonge maandagochtend.

Het voormalige ziekenhuis werd in 2020 en 2021 ook al ingericht met bedden tot een speciale covid-unit.

Het Dokter Jansencentrum is op dit moment in gebruik bij onder meer het Antonius Ziekenhuis. Tot het faillissement in oktober 2018 maakten de MC IJsselmeerziekenhuizen er gebruik van voor dagbehandelingen. Tien jaar daarvoor was het voor het laatst in gebruik als zelfstandig ziekenhuis. Op dit moment zijn er plannen om het gebouw deels of helemaal te slopen en op de locatie een nieuwe woonwijk te bouwen.

Woensdag meer informatie over opvang Oekraïners
Het landelijk coördinatiepunt voor het onderbrengen van Oekraïense vluchtelingen gaat woensdag officieel van start. Bij dit centrum, onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Justitie en de veiligheidsregio's, worden de vluchtelingen verdeeld over opvangplekken in het land. Op dit moment arriveren zo'n 1500 Oekraïners per dag in Nederland.

Uit het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio bleek maandagavond dat er 18.000 opvangplekken zijn gerealiseerd. Daarvan zijn er nu 7.000 bezet. Voorzitter Bruls verwacht dat er over twee weken 50.000 opvangplekken zijn, afgezien van de plaatsen die particulieren aanbieden. Bruls waarschuwt dat er mogelijk meer dan 50.000 opvangplekken nodig zijn en dat de Oekraïners mogelijk veel langer dan een paar weken blijven. "Daar moeten we ons nu al op voorbereiden, want we hebben al te weinig plaatsen voor asielzoekers en er is ook nog woningnood. Iedereen moet minstens een bed en een dak boven zijn hoofd hebben", stelt Bruls.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel