Coördinatie Veiligheidsregio ontbreekt, geen totaalbeeld van opvangplekken

FLEVOLAND • Di 15 maart 2022 | 13:48 • Dinsdag 15 maart 2022 | 13:48

De Veiligheidsregio Flevoland heeft geen beeld van het aantal beschikbare opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Een week geleden beloofde voorzitter van de veiligheidsregio Ank Bijleveld dat er binnen een week duizend plekken in de provincie gevonden zouden zijn. Dat is niet gelukt. Bijleveld blijkt de zoektocht binnen de veiligheidsregio niet te coördineren en de zes Flevolandse gemeenten moeten zelf op zoek gaan naar geschikte locaties.

Ook is vanuit de veiligheidsregio geen opdracht neergelegd om een bepaald aantal opvangplekken te organiseren binnen de verschillende gemeentegrenzen. De veiligheidsregio heeft bij het Rijk aangegeven uiteindelijk tweeduizend plekken te regelen, maar heeft dus geen afspraken met de gemeenten gemaakt over de onderlinge verdeling van die opvangplekken.

Op 2 maart riep de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) landelijk op om geschikte opvanglocaties te vinden. Twee dagen later kwam vanuit de landelijke overheid de dwingende vraag om in iedere veiligheidsregio tweeduizend opvangplekken te realiseren. Na een lange tijd zoeken is dat nu alleen in Emmeloord gelukt. In het voormalig Dokter Jansencentrum in Emmeloord is plek voor honderd vluchtelingen. Waar de Veiligheidsregio Flevoland de overige 1900 vluchtelingen gaat opvangen, is nog niet bekend.

De 'stilte' in Flevoland is opvallend, want op andere plekken in Nederland schieten de opvanglocaties als paddenstoelen uit de grond. Zo worden in Arnhem 350 vluchtelingen opgevangen op twee cruiseschepen aan de kade van de Rijn. In een sporthal in het Limburgse Horst zijn 100 veldbedden neergezet. In de jaarbeurs in Utrecht is plek gemaakt voor 300 Oekraïners en in Emmen is een voormalig hotel weer geopend en biedt het plek aan 300 man.

Gemeenten zelf op zoek
De gemeente Almere laat weten dat er wordt gezocht, maar kan verder niet meer zeggen. Ook op de vraag waarom het zoeken lang duurt, kan de woordvoerder geen antwoord geven.

De gemeente Dronten laat weten druk bezig te zijn om te kijken of het Koetshuis in Biddinghuizen geschikt gemaakt kan worden voor opvang. Experts onderzoeken wat er allemaal moet gebeuren om het klaar te krijgen. Een woordvoerder laat verder weten dat de gemeente Dronten niet wil vertragen met de opvang, maar dat de gemeente 'een beetje voorzichtig' is. Gehoopt wordt om donderdagochtend bekend te maken dat het Koetshuis inderdaad geschikt is.

De gemeente Urk zegt inmiddels ook een plek op het oog te hebben. De gemeente hoopt dinsdag of woensdag hier meer over bekend te maken.

De gemeente Zeewolde zegt ook druk op zoek te zijn naar locaties, maar volgens een woordvoerder gaat dit lastig. De gemeente bezit zelf geen leegstaande gebouwen die geschikt zijn voor opvang. Zeewolde is nu bezig met andere partijen om toch opvang te regelen, reden waarom de zoektocht traag verloopt. De gemeente hoopt begin volgende week meer duidelijkheid te hebben over mogelijke opvangplekken.

In Lelystad wordt het voormalig schoolgebouw van de SGL geschikt gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het leegstaande pand langs de Zuigerplasdreef gaat onderdak bieden aan 200 vluchtelingen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel