Ambtelijke top gemeente klaagde over bestuursstijl toenmalig burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 maart 2022 | 15:03 • Dinsdag 15 maart 2022 | 15:03

De ambtelijke top van de gemeente Noordoostpolder heeft in juli 2019 een brief aan de wethouders gestuurd om te klagen over de bestuursstijl van toenmalig burgemeester Harald Bouman. In dat schrijven wordt ook melding gemaakt van het ongepaste gedrag dat de oud-burgemeester zou vertonen. Dit blijkt uit documenten die na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door Omroep Flevoland openbaar zijn geworden. Bouman nam tien maanden na zijn aanstelling al ontslag.

Wat de klachten over de bestuursstijl precies inhielden, is uit de documenten niet op te maken, omdat die gedeeltes zwart zijn gemaakt. Te lezen valt wel dat de ambtenaren zich 'ernstige zorgen maken over de veiligheid binnen de organisatie' en over de samenwerking met het bestuur en de griffie. Duidelijk is wel dat na de brief het functioneren van de oud-burgemeester tot twee keer toe is besproken in het college en met de gemeentesecretaris. Dat gebeurde in september 2019 en daarbij werd een extern gespreksleider ingeschakeld.

De gemeente Noordoostpolder wilde in eerste instantie niet toelichten waarom de burgemeester zo kort na zijn aanstelling vertrok. Pas tijdens een raadsvergadering over het vertrek werd meer duidelijk. "Wij hebben ervaren dat de burgemeester een andere wijze van besturen nastreefde", zei CDA-wethouder en locoburgemeester Marian Uitdewilligen toen.

Via dezelfde Wob-procedure van Omroep Flevoland werd al eerder bekend dat in elk geval vijf medewerkers hebben geklaagd over ongewenst gedrag van de oud-burgemeester. Dat is overigens ook gebleven bij meldingen. Een echte klachtenprocedure is nooit opgestart. Daar is met Bouman over gesproken door een extern vertrouwenspersoon en de gemeentesecretaris. Bouman zelf zegt de inhoud van de klachten nooit vernomen te hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel