Ex-burgemeester Bouman: 'Ik ken de inhoud van klachten over mij niet'

NOORDOOSTPOLDER • Ma 17 mei 2021 | 21:24 • Maandag 17 mei 2021 | 21:24

Een aantal keren is door in- en externe vertrouwenspersonen en de gemeentesecretaris van Noordoostpolder een gesprek gevoerd met toenmalig burgemeester Harald Bouman over zijn ongewenste gedrag. Dat blijkt uit een stuk dat is vrijgegeven nadat Omroep Flevoland een rechtszaak had gewonnen. 'De klachten zijn de voormalige burgemeester meerdere malen voorgehouden', zo is in het stuk te lezen. Bouman laat in een reactie weten niet bekend te zijn met de inhoud van deze klachten.

In elk geval vijf medewerkers hebben geklaagd bij een leidinggevende of bij de interne vertrouwenspersoon. 'Duidelijk is ook dat de klagers en daarmee directie en wethouders enorm worstelden met het gegeven dat de beklaagde de burgemeester betrof, de hoogste in rang', zo staat in het document. Wat de aard van de klachten was, wordt niet duidelijk.

Over het vertrek van Harald Bouman in oktober 2019, nadat hij amper 10 maanden in dienst was, is altijd veel onduidelijk gebleven. Zelf liet hij in een verklaring weten dat er sprake was van een te groot verschil van inzicht met zijn directe werkomgeving over de manier waarop hij de gemeente wilde besturen.

Openbaarheid afgedwongen
De gemeente hield de kaken stijf op elkaar en deed geen mededelingen over de kwestie. De rechter moest er tijdens een Wob-procedure van Omroep Flevoland aan te pas komen om de gemeente te dwingen toch meer over de gevoerde procedure openbaar te maken. Dat gebeurde met een zogenoemd stroomschema. Daarin is op een rij gezet hoe de klachtenprocedure is verlopen.

Ook staat erin dat er sprake was van een angstcultuur in het gemeentehuis in Emmeloord. 'Er is niets gedaan zonder dat daarvoor toestemming van klagers was. Dit betekende dat - omdat klagers niet verder durfden of wilden gaan in het klachtenproces - directie en wethouders in feite sterk in hun mogelijke manoeuvreerruimte werden beperkt. Voor de gang naar de landelijke klachtencommissie is namelijk de instemming van klagers noodzakelijk', zo staat in het stroomschema.

Vertrouwenspersonen van de gemeente hebben de klagers gevraagd om iets op papier te zetten over hun klachten over de burgemeester. ‘Dit was ook om extern en objectief te laten beoordelen of het nu inderdaad allemaal zo erg was als intern werd bevonden’, staat in het document. Na de klachten is een externe vertrouwenspersoon aangesteld. In een gesprek met hem en de gemeentesecretaris zegt de burgemeester geschrokken te zijn van de klachten.

"Ik kende de inhoud van deze meldingen ook niet toen ik burgemeester was"

— Harald Bouman, oud-burgemeester NOP

Reactie Bouman
Naar aanleiding van publicaties over het vrijgegeven stuk laat Harald Bouman via zijn woordvoerder weten: “In oktober 2019 ben ik helaas opgestapt als burgemeester van de gemeente Noordoostpolder. Helaas, omdat ik het nog steeds een prachtige gemeente vind waar ik me met hart en ziel aan verbonden heb. De reden dat ik toen ben opgestapt is een te groot verschil van inzicht met mijn directe werkomgeving op het gemeentehuis over de wijze waarop de gemeente bestuurd moet worden. Het in 2020 verschenen rapport van de Rekenkamer geeft ondertussen wat meer inzicht in de toenmalige bestuurscultuur", aldus Bouman.

Uit het vrijgegeven stroomschema komt dus naar voren dat er meermaals gesprekken met Bouman zijn gevoerd over de klachten van medewerkers. Opvallend genoeg zegt Bouman verrast te zijn dit nu te horen: "De inhoud van de vertrouwelijke meldingen van medewerkers waarover nu gesproken wordt ken ik niet. Ik kende de inhoud van deze meldingen ook niet toen ik burgemeester was. Ik was graag in gesprek gegaan met degenen die het betrof. Helaas is het gebleven bij alleen de mededeling dát er meldingen gedaan zijn. Daarom kan en wil ik nu niet reageren op eventuele speculaties.”

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel