Gemeente moet omroep alsnog informeren over vertrek burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Wo 10 maart 2021 | 19:54 • Woensdag 10 maart 2021 | 19:54

De gemeente Noordoostpolder moet alsnog binnen acht weken aan Omroep Flevoland laten weten welke documenten er zijn van de procedures die zijn gevolgd rond het vroegtijdig vertrek van burgemeester Harald Bouman. Dat heeft de bestuursrechter in Utrecht bepaald. Doet de gemeente dit niet, dan moet Noordoostpolder een dwangsom betalen van 100 euro per dag, tot een maximum van 15.000 euro.

Harald Bouman stapte in oktober 2019 op, na slechts 10 maanden burgemeester van Noordoostpolder te zijn geweest. In een videoboodschap zei de burgemeester destijds dat er binnen het gemeentehuis een groot verschil van inzicht was over de manier waarop de gemeente moest worden bestuurd. Omroep Flevoland wil weten of rond het vertrek van Bouman de juiste procedures zijn gevolgd. Vooral ook omdat hij werd beticht van grensoverschrijdend gedrag.

Omroep Flevoland heeft een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur om deze informatie te krijgen, maar de gemeente Noordoostpolder weigerde uit privacy-afwegingen deze stukken te overhandigen. De gemeente stelt dat zij zelfs niet geïnventariseerd heeft welke stukken er precies binnen de gemeentelijke organisatie zijn. Zo’n inventarisatie zou toekomstige klagers ervan kunnen weerhouden om onbelemmerd hun verhaal te doen.

De omroep is van mening dat (delen van) de opgevraagde stukken wel openbaar zijn. De commissie bezwaarschriften van de gemeente was dat vorig jaar al met de omroep eens. Maar het college van burgemeester en wethouders heeft dit advies naast zich neergelegd en weigerde stukken te verstrekken. Daarop stapte de omroep naar de rechter.

Gemeente had wel moeten inventariseren
De bestuursrechter heeft nu bepaald dat de gemeente wel had kunnen en moeten inventariseren welke stukken er rond het vertrek van Bouman bestaan. De rechtbank moet immers aan de hand daarvan kunnen toetsen wat wel of niet openbaar is. De manier waarop de gemeente te werk is gegaan, is volgens de rechter in strijd met de Wet openbaarheid van bestuur.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel