Plan voor energieopslag bij nieuwe stroomstations

DRONTEN • Wo 16 maart 2022 | 14:58 • Woensdag 16 maart 2022 | 14:58

Bij de stroomstations van Windplan Groen in Dronten moet een energieopslag voor zon- en windenergie komen. Dat wil het bedrijf Begro uit Emmeloord. Het college van B&W van Dronten staat positief tegenover het plan. Dat betekent dat het idee voor de 'batterij' verder kan worden uitgewerkt.

Volgens de gemeente past de energieopslag bij een aangenomen motie van de gemeenteraad. Die riep eerder op om de komst van een batterij te onderzoeken vanwege de pieken en dalen in de energievoorziening. Met de batterij is onder meer de opgewekte windenergie van Windplan Groen op te slaan. Dat moet elektriciteitsstations in de buurt ontlasten.

Bosschages en participatie
De plek voor de batterij heeft nu nog een agrarische bestemming. Het college wil onder voorwaarden afwijken van het bestemmingsplan. De gemeente roept Begro op, om rondom de batterij bosschages te planten, zoals dat ook gebeurt bij de naastgelegen stroomstations.

Ook is de initiatiefnemers gevraagd om de buurtbewoners bij hun plan voor de energieopslag te betrekken. Begro wordt gevraagd vooraf een participatieplan aan de gemeente te tonen, voordat de vergunningen worden aangevraagd.

Wanneer de batterij er moet staan is niet duidelijk. Ook is de exacte opbouw en grootte van de energieopslag nog niet bekend. De provincie ging eerder al akkoord met de komst van de batterij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel