Stikstofruimte maritieme servicehaven is alvast geregeld

URK • Za 19 maart 2022 | 13:12 • Zaterdag 19 maart 2022 | 13:12

De provincie neemt het zekere voor het onzekere en heeft al stikstofruimte geregeld om de geplande maritieme servicehaven bij Urk mogelijk te maken. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen van JA21 over het dossier.

Op 4 april buigt de Raad van State zich voor de tweede keer over het plan voor de Port of Urk. Eerder hield de hoogste bestuursrechter de aanleg van de buitendijkse haven tegen omdat er door de haven straks te veel stikstof uitgestoten zou worden.

"In principe is er geen stikstofruimte nodig. Er is namelijk een ecologische onderbouwing opgesteld. Mocht de ecologische onderbouwing door de Raad van State als onvoldoende worden aangemerkt, is reeds ruimte aangekocht waarvan gebruik gemaakt kan worden. Die ruimte is voldoende voor de effecten van de servicehaven", staat in de beantwoording van de vragen.

Om de stikstof te compenseren is een bedrijf dat veel uitstoot aangekocht. Welk bedrijf dat is, wil de provincie nog niet vertellen.

Voor de Port of Urk is ook nog 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gekomen. De gemeente Urk en bedrijven kunnen daar aanspraak op maken. Het geld moet wel besteed worden aan activiteiten die gericht zijn op het duurzaam inrichten van het bedrijventerrein dat bij de servicehaven wordt gerealiseerd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel