Wethouder: 'Verdubbeling windmolens op zee is klap voor visserij'

URK • Za 19 maart 2022 | 14:11 • Zaterdag 19 maart 2022 | 14:11

De verdubbeling van het aantal windmolens op de Noordzee zal een klap betekenen voor de visserij. Dat zegt wethouder Nathanaël Middelkoop in de BNR-podcast 'Newsroom Den Haag'. Volgens hem wordt de visserij uitgefaseerd door de komst van meer windturbines.

Middelkoop zegt zich "grote zorgen" te maken over het kabinetsplan voor de uitbreiding van het aantal windturbines op de Noordzee. Die uitbreiding komt neer op 750 tot 800 windmolens extra en is bedoeld om groene stroom te produceren. Er komen drie nieuwe parken ten noordwesten van Noord-Holland en ten noorden van de Waddeneilanden. Er zijn nu al windparken op zee bij IJmuiden en Egmond en voor de kust van Zeeland.

De Urker wethouder denkt dat de visserij de dupe wordt van zo'n uitbreiding. Middelkoop verwacht dat natuurorganisaties gaan vragen om extra natuur zodat de zee niet verder industrialiseert. Ook daardoor wordt de ruimte voor de visserij ingeperkt, zegt hij.

Middelkoop begrijpt de duurzaamheidsambitie om minder afhankelijk te zijn van Rusland. Toch zorgt dat voor donkere wolken boven de visserij, zegt hij. "Het is wel een klap."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel