Steeds minder subsidie voor met aardwarmte verwarmde kassen, door hoge gasprijs

LUTTELGEEST • Wo 23 maart 2022 | 13:26 • Woensdag 23 maart 2022 | 13:26

Ook glastuinbouwers die hun kassen met aardwarmte, of geothermie, verwarmen maken zich zorgen over de gestegen gasprijzen. Volgens Hans Olsthoorn van paprikakwekerij Hoogweg in Luttelgeest krijg je steeds minder subsidie voor geothermie omdat de gasprijs is gestegen. Dat maakt dat glastuinbouwers met geothermie ook hoge energiekosten hebben.

De subsidie voor aardwarmte is het verschil tussen de gasprijs en de kosten voor geothermie. Omdat de gasprijs is gestegen is het verschil kleiner geworden, zegt Olsthoorn. Dat gaf rozenkweker Bram Bernhard uit Luttelgeest - die ook aardwarmte gebruikt - in september vorig jaar ook aan.

Volgens Olsthoorn is het dit jaar de vraag geworden of de opbrengst van paprika's voldoende is om de energiekosten terug te verdienen. "De paprikamarkt is een open markt. Het betekent dat vraag en aanbod de prijzen bepalen. We zullen nu moeten afwachten wat de prijzen de komende periode worden", zegt Olsthoorn.

Wat is aardwarmte?
Aardwarmte wordt ook wel geothermie genoemd. Dat is warm water dat diep in de aarde zit. Om daarbij te komen moet je zo'n duizend tot drieduizend meter diep de grond in. Dat water wordt vervolgens omhoog gepompt en daarna gebruikt om woningen en bedrijven mee te verwarmen.

Meer aardwarmte
Hoogweg gebruikt sinds drie jaar zo'n 30 procent aardwarmte voor het kweken van paprika's. Het bedrijf wil toe naar 75 procent energie uit geothermie. Daarom is Hoogweg bezig met de aanleg van nieuwe aardwarmteputten. Daarmee gaat het bedrijf nog een stap verder dan Aardwarmte Combinatie Luttelgeest. Volgens Olsthoorn kost dat zo'n 25 miljoen euro. Dat is veel geld in deze tijd maar ook noodzakelijk, zegt hij. "We verwachten op de langere termijn dat het noodzakelijk is om paprika's te mogen blijven produceren", verklaart hij. "En we geloven in bestaansrecht met duurzame energie."

Uitbreiding op lange baan
Toch is de uitbreiding van paprikakwekerijen Hoogweg én Tas in Luttelgeest vanwege de markt- en gasprijzen voorlopig stilgelegd. Er zou dit jaar worden gestart met de bouw van 100 hectare aan kassen tussen de Baarloseweg en de Marknesservaart. Dat zou de laatste grote uitbreiding van het kassengebied in Luttelgeest zijn. Wanneer de bouw nu zal beginnen hangt af van de ontwikkelingen in de markt, aldus Olsthoorn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel