BIJ1 geeft raadslid Wielingen 'proeftijd' van zes maanden

ALMERE • Za 26 maart 2022 | 10:02 • Zaterdag 26 maart 2022 | 10:02

Gladys Wielingen, die verkozen is tot gemeenteraadslid in Almere, zal haar raadszetel gewoon namens BIJ1 innemen. Wielingen stond als lijsttrekker voor BIJ1 op het stembiljet. Vlak voor de verkiezingen ontstond echter onenigheid tussen het partijbestuur en Wielingen.

Het partijbestuur zegt dat Wielingen een "intensief coachingstraject" krijgt en "de komende zes maanden de kans krijgt om namens BIJ1 aan de slag te gaan met het mandaat dat zij van kiezers in Almere heeft gekregen."

'Proeftijd'
Wielingen mag wettelijk gezien overigens gewoon vier jaar lang blijven zitten, de zes maanden die BIJ1 hanteert hebben geen formele status. Raadsleden worden op persoonlijke titel benoemd tot raadslid, niet namens een partij.

Mochten BIJ1 en Wielingen na zes maanden alsnog met elkaar breken, dan kan ze haar zetel vrijwillig afstaan of los van BIJ1 verder gaan.

Ophef over niet uitsluiten PVV
De onenigheid tussen BIJ1 en Wielingen ontstond nadat ze aangaf een samenwerking met de PVV niet op voorhand uit te sluiten. "Ik denk dat het belangrijk is dat we niet tegenover elkaar staan, maar met elkaar."

Over die uitspraak ontstond ophef bij de achterban van BIJ1. Wielingen trok haar woorden vervolgens terug. In een serie berichten op Twitter schreef ze: "Ik wil via deze weg benadrukken dat ik de landelijke lijn van het niet samenwerken met extreemrechtse partijen steun. Almere BIJ1 zal deze lijn straks ook in de gemeenteraad volgen."

Verschillende lezingen
BIJ1 gaf korte tijd later aan dat Wielingen zich terug zou trekken als lijsttrekker van BIJ1 en af zou zien van een mogelijke zetel in de gemeenteraad. Wielingen zelf weersprak dat. "Ik sta een mogelijke zetel niet automatisch af", was haar boodschap.

Inmiddels zijn de verkiezingen achter de rug en is BIJ1 uitgekomen op twee zetels. Wielingen heeft aangegeven haar zetel gewoon in te willen nemen en dat het liefst namens BIJ1 te doen.

'Dilemma'
Het partijbestuur zegt daardoor voor een keuze zijn komen te staan: "Vasthouden aan het eerdere besluit, met als gevolg dat de ruim drieduizend BIJ1-stemmers in Almere hun vertegenwoordiging verliezen. Of gezamenlijk kijken naar een weg om hier als collectief beter uit te komen, op een manier die recht doet aan onze standpunten, en onze partij."

Uiteindelijk is voor die laatste variant gekozen. Het partijbestuur geeft aan dat Wielingen 'veel heeft gereflecteerd' op haar handelen. "Wij zien een oprechte bereidheid tot groei en verbetering. Op basis hiervan zal Gladys daarom onder begeleiding van de landelijke partij en een intensief coachingstraject de komende zes maanden de kans krijgen om namens BIJ1 aan de slag te gaan met het mandaat dat zij van kiezers in Almere heeft gekregen."

De tweede zetel van BIJ1 zal worden ingenomen door Georgine Panhuijsen. Eigenlijk had Shanella Bleecke (plek 5) daar recht, op vanwege het aantal voorkeurstemmen. Zij ziet echter af van een plek in de raad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel