Gedeputeerde wil 'Flevodeal' met Rijk over extra werkgelegenheid

FLEVOLAND • Ma 28 maart 2022 | 16:20 • Maandag 28 maart 2022 | 16:20

De provincie Flevoland wil niet massaal woningen bouwen als daar geen nieuwe banen in de regio tegenover staan. Dat zegt gedeputeerde Jan-Nico Appelman maandagmiddag in Het Financieele Dagblad.

Het Rijk wil dat Flevoland tot 2050 minimaal 100.000 huizen bouwt. De provincie wil daarom afspraken met Den Haag vastleggen om meer werkgelegenheid te creëren. Dit om te voorkomen dat de nieuwe Flevolanders gaan pendelen naar Amsterdam en Utrecht. Appelman hoopt dat het overleg met het Rijk 'binnen enkele weken' al kan uitmonden in een zogenoemde 'Flevodeal'.

"We gaan niet alleen stenen stapelen", aldus Appelman in het FD. "Je wilt een complete samenleving vormen, geen slaapsteden creëren. Er moeten afspraken komen over natuur, infrastructuur, ecologie en werkgelegenheid, hoe we dat samen gaan aanpakken." Het aantal inwoners van Flevoland ligt nu rond de 420.000 en groeit snel. Nieuwe banen zijn daarom hard nodig. Hoeveel dat er precies zijn, wordt nog uitgezocht volgens Appelman. De gedeputeerde wil dat Den Haag helpt bij het verder uitwerken van de economische structuur die er al ligt.

Wens voor een universiteit
Er zijn in Flevoland van oudsher veel werknemers met een praktische mbo-opleiding, die vooral werken in de agrarische industrie en daaraan gekoppelde bedrijfstakken. In de afgelopen jaren is daar de vestiging van de Windesheim-hogeschool in Almere bijgekomen. Appelman wil dat er nog een extra stap wordt gezet. "Voor de aansluitende masteropleidingen is een koppeling met een universiteit nodig, zegt Appelman. "Die stap gaan we nu zetten."

Flevoland is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de snelst groeiende regionale economie van Nederland. Ook blijkt dat er nergens anders meer bedrijven worden opgericht. Ook het aantal banen groeide, volgens de provincie met 4000 in 2021 tot bijna 200.000.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel