Ministerie: Pauze Meta 'op zichzelf genomen goed nieuws'

ZEEWOLDE • Di 29 maart 2022 | 18:32 • Dinsdag 29 maart 2022 | 18:32

Het is 'op zichzelf genomen goed nieuws' dat het omstreden datacenter in Zeewolde van Meta, het moederbedrijf van Facebook, er voorlopig niet komt. Dat laat een woordvoerder van minister Hugo de Jonge van Ruimtelijke Ordening desgevraagd weten.

Hoewel Zeewolde over de vergunning voor het datacenter ging, is voor de bouw ervan ook medewerking van de Rijksoverheid vereist. Een deel van de benodigde grond is namelijk eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en zou eerst verkocht moeten worden aan de gemeente Zeewolde. Dat traject loopt nog.

Het kabinet is evenwel geen voorstander van de komst van dergelijke grote datacenters, die veel ruimte en grote hoeveelheden energie vragen. Er wordt gewerkt aan strengere regels en vorige maand is besloten dat in afwachting daarvan de komende maanden in principe geen vergunningen meer worden afgegeven.

Dat besluit trof echter niet het geplande datacenter van Meta in Zeewolde, omdat het vergunningstraject daarvoor al helemaal was doorlopen. Wel was duidelijk dat het Rijksvastgoedbedrijf strenge voorwaarden verbond aan de verkoop van de grond. De Jonge zei eerder al dat het de vraag is of de gemeente daaraan zou kunnen voldoen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel