Verwarring tijdens rechtszaak over enquête ondergrondse containers

LELYSTAD • Wo 30 maart 2022 | 17:09 • Woensdag 30 maart 2022 | 17:09

Tijdens een rechtszaak van de Raad van State was er woensdag verwarring over of de gemeente Lelystad nog een extra enquête gaat houden over de plaatsing van ondergrondse containers in de Beukenhof. Twee bewoners hebben de zaak aangespannen, omdat ze het niet eens zijn met de aangewezen locatie voor de containers.

In eerste instantie zei een gemeentewoordvoerster in Den Haag dat Lelystad sowieso onder een honderdtal buurtbewoners een enquête wil houden over een alternatieve locatie voor de ondergrondse containers in het oostelijke plantsoen. Ook zou dan duidelijk moeten worden of mensen bereid zijn meer dan 250 meter te lopen van hun woning naar een alternatieve locatie voor de containers aan de Beukenweg.

De rechter vond het vreemd dat Lelystad na het besluit om de containers aan de Beukenhof te plaatsen nu nog een enquête voor een andere plek wil houden. Daarop erkende de gemeentewoordvoerster uiteindelijk dat ze zich vergist had en dat er alleen een enquête komt als de Raad van State de gekozen locatie in het Beukenhofplantsoen afkeurt.

Bewoners maken zich zorgen
De twee bewoners hopen dat de locatie wordt afgekeurd, omdat ze bang zijn voor verkeersopstoppingen als de vuilniswagen de grote ondergrondse container komt legen. Dat gebeurt niet op vaste tijden, maar alleen als de afvalophaaldienst een seintje krijgt dat de ondergrondse container bijna vol is. Daarnaast zijn ze bang dat mensen afval naast de container plaatsen als het seintje niet goed doorkomt en de containers vol zijn.

Zorgen onterecht
Volgens de gemeentewoordvoerster is deze locatie in het plantsoen de beste van allemaal. Want het ligt centraal in de wijk, met korte loopafstanden en ver genoeg van de woningen. Voor opstopping hoeft niet gevreesd te worden, zei de Lelystadse zegsvrouw, omdat auto's het plantsoen rond kunnen rijden als de vuilniswagen de containers aan het legen is. En dat duurt ook maar acht tot tien minuten. Ook in het westelijk gelegen plantsoen is een ondergrondse container gepland, maar dat vinden de omwonenden daar prima. De Raad van State hakt over enkele weken een knoop door.

Vaker discussies over ondergrondse containers
Er is al veel te doen geweest over enquêtes rondom ondergrondse containers in de stad. In de wijken Horst en Zoom kwam uit een enquête van de gemeente dat de meeste bewoners voor de ondergrondse containers zouden zijn in plaats van een extra container bij hun huis. Omwonenden geloofden dat niet en hielden een eigen peiling. Daaruit komt juist naar voren dat een meerderheid tegen de ondergrondse containers is. De uitslag van de enquête van de gemeente kon niet worden ingezien, omdat deze vernietigd zou zijn in verband met de privacywet.

De gemeenteraad nam voor de zomer in 2021 een motie aan voor een nieuwe enquête in de wijken. Het college van burgemeester en wethouders besloot toen eerst de juridische haalbaarheid van het voorstel te onderzoeken. Begin oktober kwam het college tot de conclusie dat de motie onuitvoerbaar is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel