Nieuwe brug Roggebotsluis begint vorm te krijgen

DRONTEN • Ma 4 april 2022 | 6:23 • Maandag 4 april 2022 | 6:23

De nieuwe brug bij de Roggebotsluis, tussen Dronten en Kampen, begint vorm te krijgen. De metershoge constructie vervangt de huidige brug, die nu nog vaak open moet voor scheepvaart. Ook de sluis verdwijnt. Het schutten gebeurt straks verderop bij de Reevesluis. De nieuwe brug zorgt voor een betere doorstroming van zowel de scheepvaart als het wegverkeer. Om uitleg te geven over het project is er op 14 april weer een informatieavond.

"Het wordt een brug van zeven meter hoog en daar kan 80 tot 90 procent van alle schepen onderdoor. Dat scheelt straks heel veel oponthoud en is ook goed voor de verkeersveiligheid", vertelt Celine IJsseldijk van de provincie Flevoland. De bouw is vorig jaar begonnen en inmiddels staan er verschillende pijlers. "We bouwen ze met scheve hoeken. Hierdoor lijken ze minder massief en dat staat mooier in het landschap", zegt technisch adviseur Raymond Vroon. Hij vertelt ook over de zogenoemde basculekelder, die inmiddels goed zichtbaar is. "Deze kelder is de bak waarin het contragewicht van de brug komt te hangen. Dit gewicht zorgt ervoor dat de brug met relatief weinig energie omhoog kan."

'De weg van A tot Z'
De nieuwe brug maakt deel uit van een doorgaande route tussen Alkmaar en Zwolle. Die verbinding moet sterk verbeteren dankzij het wegenprogramma 'De weg van A tot Z'.

Op de nieuwe brug krijgen auto's, landbouwverkeer en fietsers hun eigen rijbaan. Ook de infrastructuur rond de brug wordt aangepakt. Er is ruimte om op de brug het aantal rijstroken uit te breiden van 1 naar 2 in beide richtingen als dat in de toekomst nodig is.

Bovenaanzicht van de situatie als de brug klaar is

Infoavond
"Door corona hebben we weinig aandacht kunnen geven aan belangstellenden. Daarom hebben we een informatieavond op 14 april. Iedereen die meer over het project wil weten, is welkom. Maar aanmelden is wel prettig. Dat kan via info@ijsseldeltaprogramma.nl", vertelt IJsseldijk.

Als eind 2023 de nieuwe brug helemaal klaar is, wordt de oude afgebroken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel